Rusijos Gynybos ministerija įsigijo penkis delfinus (tris pateles ir du patinėlius) už 350 000 rublių (4 687 eurai), maždaug po 937 eurus už delfiną, informuoja independent.co.uk.

Delfinai – nuo trejų iki penkerių metų amžiaus. Buvo reikalauta, kad jie turėtų visus dantis, šie būtų vidutinio ilgio, kad dantenos nebūtų pūslėtos. Kitaip tariant – kad dantys būtų normalūs, sveiki.

Praeityje JAV ir Rusija turėjo kovinių delfinų, kurie ieškodavo po vandeniu minų, buvo išmokyti atlikti įvairias karines užduotis.

Įsigytus delfinus nugabens į Sevastopolį Kryme, kur yra Ukrainos karinis delfinų mokymo centras, vienas iš dviejų esančių pasaulyje.

Rusijos Gynybos ministerija į jokius žurnalistų klausimus neatsako ir situacijos nekomentuoja.

DELFI primena, kad nuo 1960-ųjų afalinos (delfininių šeimos jūrų žinduolis) kartu su jūros liūtais JAV kariniam jūrų laivynui padėdavo patruliuoti jūrose. Delfinai turi natūralų sonarą: siunčia seriją garsų, kurie atšoka nuo objektų ir grįžta atgal. Tai jūrų žinduoliui leidžia susidaryti objekto atvaizdą, kurį galima perduoti dresuotojui, naudojant tokius atsakymus kaip taip arba ne.

Delfinai su sunkiu plūduru taip pat gali pažymėti objekto vietą. Tokios minų ieškojimo galimybės buvo naudojamos per Persijos įlankos ir Irako karus. Per pastarąjį dešimtmetį delfinai padėjo išvalyti Umm Qasr uostą Pietų Irake.

Delfinai dar gali susekti priešų laivus, tačiau JAV karinis jūrų laivynas neigia gandus apie tai, kad delfinai mokomi panaudoti ginklus prieš žmones.