„Mes priėmėme priemonių paketą, kad Ukraina galėtų geriau pasirūpinti savo saugumu“, - ketvirtadienį po Aljanso šalių lyderių susitikimo su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka pareiškė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas, kuriuo remiasi agentūra AFP.

Pagalba, be kita ko, susijusi su logistikos, vadovavimo ir ryšių struktūrų bei kibernetinio saugumo sritimis. Be to, NATO parems Ukrainą gydant sužeistus karius, konsultuos dėl ginkluotųjų pajėgų reformos ir sustiprins savo strateginius mainus su Kijevu. Pasak A. F. Rasmusseno, į atitinkamą fondą šaliai partnerei paremti bus įnešta 15 mlrd. eurų.

Atskiros NATO šalys Ukrainai konflikte su Rusija pažadėjo ginklų, po konsultacijų sakė P. Porošenka, tačiau detalių neįvardijo. „Draugą pažinsi nelaimėje“, - sveikino jis Aljanso paramą. Viršūnių susitikimas, pasak P. Porošenkos, yra stiprus solidarumo ženklas.

„Mes patvirtiname tvirtą mūsų ryžtą kurti ypatingą partnerystę tarp NATO ir Ukrainos, kad prisidėtume prie stabilios, taikios ir nepadalytos Europos“, - sakoma bendrame 28 NATO narių pareiškime.

Ukrainos krizės neįmanoma išspręsti karinėmis priemonėmis, šiuo klausimu NATO vyrauja platus sutarimas, sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel. „Mes norime politinio sprendimo. Žinoma, mes pasirengę apie tai kalbėtis su Rusija“, - pridūrė ji. Tačiau kanclerė dar kartą atmetė Ukrainos galimybę tapti NATO nare.

Aljansas savo viršūnių susitikime taip pat pareiškė esąs pasirengęs suteikti paramą kovoje su džihadistų grupuote "Islamo valstybė" (IS). „Aš neabejoju, kad Irako vyriausybė prašys NATO pagalbos, kurią sąjungininkai labai įdėmiai įvertins“, - sakė A. F. Rasmusenas. Tačiau iki šiol esą tokio paklausimo negauta.

Pirmąją susitikimo dieną buvo kalbama ir apie Afganistaną. „Nors mūsų kovinė misija metų pabaigoje baigsis, Afganistanui ir toliau reikės paramos“, - kalbėjo NATO vadovas. Naują savo misiją afganų pajėgoms apmokyti, kurioje dalyvautų ne daugiau kaip 12 000 karių, Aljansas pradės tik tada, kai šalis turės naują prezidentą ir kai bus pasirašyta sutartis dėl dalinių teisinio statuso.