J. Stoltenbergas pasveikino penktadienį planuojamą Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino susitikimą, tačiau pridūrė, kad kol kas Pchenjanui daromo spaudimo švelninti nevertėtų.

„Kol pamatysime konkrečių pokyčių Šiaurės Korėjos veiksmuose, privalome ir toliau spausti Šiaurės Korėją bei taikyti jai sankcijas“ - Aljanso būstinėje Briuselyje reporteriams sakė J. Stoltenbergas.

Penktadienį numatytas susitikimas, įvyksiantis Korėjos pusiasalį dalijančioje demilitarizuotoje zonoje, bus vos trečiasis abiejų šalių aukščiausio rango vadovų susitikimas. Ankstesni susitikimai vyko 2000 ir 2007 metais Pchenjane.

NATO vadovas sakė, kad penktadienio susitikimas, įvyksiantis prieš itin laukiamas Kim Jong-uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo derybas, yra „pirmas žingsnis derybų keliu pasiekto, taikaus Korėjos pusiasalio krizės sprendimo link“.

„Viena iš priežasčių, kodėl pastarosiomis savaitėmis matome pažangą, yra ta, kad Šiaurės Korėjai buvo taikomas didelis spaudimas, be kita ko, ir JT priimtomis sankcijomis“, - sakė J. Stoltenbergas.

„Sveikinu tai, kad JT pavyko susitarti dėl griežtesnių sankcijų Šiaurės Korėjai, ir tai, kad jos yra įgyvendinamos geriau nei anksčiau“, - pridūrė Aljanso vadovas.

Šiaurės ir Pietų Korėjų santykiuose, kurie ilgą laiką buvo įtempti, pastaruoju metu pastebimas atšilimas. Jis prasidėjo tuomet, kai Moon Jae-inas pasinaudojo Pietų Korėjoje vykusiomis žiemos olimpinėmis žaidynėmis kaip proga užmegzti dialogą su Pchenjanu.