„Viskas, ką mes darome, yra gynyba. Mes saugome sąjungininkes. Rusija elgiasi agresyviai. Krymo aneksija – agresyvus elgesys. Rusija toliau siunčia modernius ginklus, priešlėktuvines sistemas į Rytų Ukrainą, siunčia tenai savo karius – tai agresyvūs veiksmai. Mes saugome savo sąjungininkes, o Rusija naudoja jėgą, kad perbraižytų sienas ir destabilizuotų Ukrainą“, – teigė J. Stoltenbergas.

Pasak NATO vadovo, Rusija yra pasirengusi panaudoti jėgą prieš kitas valstybes: „Rusija pasiruošusi panaudoti jėgą prieš Ukrainą, Gruziją ir Moldovą. Rusija vis dažniau mini branduolinį ginklą kaip savo gynybos strategijos dalį“.

J. Stoltenbergas užtikrino, kad NATO atsako į naujus saugumo iššūkius gynybiniu pasirengimu, kuris yra proporcingas ir atitinkantis tarptautinius Aljanso įsipareigojimus: „Mes padidinome savo pajėgų pasirengimą. Sustiprinome karinę parengtį ties rytinėmis Aljanso sienomis. Nusprendėme sukurti mažesnių vadaviečių tinklą Baltijos šalyse, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje. Taip pat padidinome oro patrulių skaičių Rytų Europos šalyse. Tai Aljanso atsakas į Rusijos elgesį“.

Bet NATO generalinis sekretorius pripažino, kad dabar Maskvos kariuomenė – geriau ginkluota ir parengta.

„Jie vykdo netikėtus manevrus, kad nuslėptų agresyvius veiksmus prieš savo kaimynus. Tokiu būdu buvo aneksuotas Krymas“, – sakė J. Stoltenbergas.

Tačiau, pasak J. Stoltenbergo, NATO reaguoja į šias grėsmes ir nuolat stiprina gynybinius pajėgumus – tokia situacija neturi precedento nuo Šaltojo karo pabaigos.