Kalbėdamas per 28 NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje, J.Stoltenbergas dar kartą paragino Turkiją ir Rusiją nutraukti dabartinę santykių krizę ir pasirūpinti, kad tokių incidentų nebebūtų.

„Dirbsime dėl naujų priemonių Turkijos saugumui užtikrinti“, – NATO vadovas sakė prasidėjus dviejų dienų susitikimui, per kurį bus daugiausiai diskutuojama apie konfliktus Sirijoje ir Ukrainoje, taip pat santykius su „vis labiau kategoriška“ Rusija bei planus dėl Afganistano ateities.

„Norėčiau pabrėžti ..., kad tai nėra susiję su praėjusios savaitės incidentu. Tai daroma jau kelerius metus pagal mūsų įsipareigojimus sąjungininkei“, – J.Stoltenbergas sakė žurnalistams NATO būstinėje Briuselyje.

NATO vadovas konkrečiai nenurodė, kokių priemonių bus imtasi, bet sakė, kad Aljansas jau daug metų padeda Turkijai užtikrinti oro erdvės gynybą.

Rusija praėjusį savaitgalį paskelbė dislokavusi savo karinėje bazėje Sirijos pajūrio mieste Latakijoje modernius zenitinių raketų kompleksus S-400, Turkijos naikintuvams prie sienos su Sirija lapkričio 24 dieną numušus rusų šturmo lėktuvą Su-24.

J.Stoltenbergas kaip pavyzdį nurodė Vokietijos ir Danijos jūrų laivyno pajėgų dislokavimą Viduržemio jūroje ir JAV lėktuvų – Turkijoje.

„Visa tai yra tiesiogiai susiję su siekiu nuraminti Turkiją“, – sakė jis.

NATO vadovas pakartojo savo raginimą Turkijai ir Rusijai numalšinti kilusią krizę ir rasti būdų užtikrinti, kad ateityje tai nepasikartotų.

„Dabar pagrindinį dėmesį reikėtų skirti tam, kaip mes galime deeskaluoti ir sumažinti įtampą (bei rasti) būdų, kaip galėtumėme išvengti tokių incidentų kaip buvo praėjusią savaitę“, – sakė jis.

Dviejų dienų NATO susitikime bus peržiūrėtos priemonės, kurių imtasi kilus Ukrainos krizei, parengties lygiui sustiprinti ir Aljanso narėms Rytų Europoje nuraminti, kad NATO visada jas palaikys.

Pasak J.Stoltenbergo, šie pakeitimai, tarp kurių yra naujų greitojo reagavimo pajėgų suformavimas, bus taikomi globaliai, jo žodžiais, „tamsioje“ saugumo aplinkoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)