Šeštadienį prasidedančios pratybos „Trident Juncture“ („Trišakė jungtis“) vyks iki lapkričio 6 dienos; jose dalyvaus personalas iš daugiau kaip 30 šalių, pranešta iš NATO jungtinių pajėgų vadavietės Briunsiume Olandijoje.

Pratybose dalyvaus ir Kanada, Norvegija, Vokietija, Belgija ir Nyderlandai; taip pat vyks operacijos Atlanto vandenyne bei Viduržemio jūroje.

Pratybos „Trident Juncture 2015“ parodys naują padidėjusią NATO ambiciją veikti šiuolaikiniame kare ir pademonstruos veiklų ir pirmaujantį aljansą, aprūpintą atitinkama įranga ir pajėgumais, kad galėtų atsakyti į dabartinius ir būsimus saugumo iššūkius.

Seniai planuotos pratybos įgyja naują reikšmę po pernai Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Maskvos paramos prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose.

Po tokių Maskvos veiksmų NATO įvedė savo pajėgų rotaciją naujosiose savo narėse Europos rytuose – Baltijos šalyse ir Lenkijoje, kurioms kelia nerimą tai, kad Rusija nori atkurti savo įtaką, turėtą joms Šaltojo karo laikotarpiu.

JAV vadovaujamas 28 šalių aljansas sustiprino savo parengties lygį, kilus virtinei besiplėtojančių grėsmių, kaip įvykiai Ukrainoje, konfliktai ir sukilimai Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Pernai rugsėjį NATO šalių vadova sutarė sukurti naujas itin greito reagavimo pajėgas, kurias būtų galima perdislokuoti per kelias paras.

Briunsiumo vadavietė pažymi, kad „Trident Juncture“ pratybos įrodys, jog jos personalas pasirengęs vadovauti greitojo reagavimo pajėgoms, jeigu jos oficialiai bus aktyvuotos, kaip tikimasi, kitais metais.

NATO pareigūnai pabrėžia, kad šio aljanso karinės pratybos, taip pat ir „Trident Juncture“, nerengiamos prieš jokią šalį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)