H.Clinton kartu su kitais 27 šalių Aljanso užsienio reikalų ministrais dalyvaus Briuselyje dvi dienas vyksiančiose derybose, kuriose taip pat bus aptariamas karas Afganistane. Šios diskusijos vyks padidėjus įtampai su Pakistanu dėl praeitą mėnesį įvykusio incidento, kai per NATO aviacijos smūgį abiejų šalių pasienyje žuvo 24 pakistaniečiai kariai.

Ketvirtadienį NATO diplomatijos vadovai susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, kuriam praneš, kad priešraketinio skydo projektas bus įgyvendinamas, tačiau Aljansas vis tiek pageidauja sutarties dėl bendradarbiavimo su Maskva, nurodė diplomatai.

Vienas diplomatas sakė, kad NATO nori "apraminti padėtį" po to, kai Rusija praeitą savaitę aktyvavo perspėjimo radarų sistemą Kaliningrado srityje prie Europos Sąjungos (ES) sienų, o prezidentas Dmitrijus Medvedevas pagrasino, jog šiame anklave bus dislokuotos balistinės raketos.

"Kai kurie prezidento Medvedevo pastarieji komentarai apie NATO priešraketinės gynybos sistemą atskleidžia iš esmės klaidingą supratimą apie šią sistemą", - sakoma NATO generalinio sekretoriaus Anderso Fogho Rasmusseno straipsnyje, kurį išspausdino Rusijos dienraštis "Kommersant".

Rusijos grasinimai "atskleidžia praeities retoriką", pridūrė jis.

NATO vadovas sakė esantis patenkintas, jog D.Medvedevas neužvėrė durų dialogui, tačiau pabrėžė, kad Aljansas atsisako pateikti teisines garantijas, kad ši sistema nekelia grėsmės Rusijai.

Vakarų šalių pareigūnai tvirtina, kad šis priešraketinis skydas yra skirtas apsisaugoti nuo galimų Irano atakų.

NATO ir Vašingtonas siekė gerinti ryšius su Rusija nuo pat JAV prezidento Baracko Obamos kadencijos pradžios 2009 metais.

Tačiau H.Clinton supykdė Maskvą, išsakiusi "didelį susirūpinimą" dėl parlamento rinkimų Rusijoje ir paraginusi ištirti kaltinimus dėl pažeidimų ir klastojimų.

Rusijos URM pareiškė, kad H.Clinton komentarai "nepriimtini", o D.Medvedevas pabrėžė, kad Rusijos politinė sistema yra "ne jų reikalas".

Rusijos riaušių policija antradienį suėmė šimtus aktyvistų Maskvos centre, siekiant sustabdyti naujus protestus dėl įtariamų rinkimų klastojimų, kad valdžioje išliktų premjero Vladimiro Putino partija.

Nors buvę Šaltojo karo priešininkai iki šio įtariai vertina viena kitą, Rusija yra leidusi Aljansui gabenti per jos teritorija gyvybiškai svarbias atsargas Afganistane dislokuotiems kariams.

Tranzito maršrutas per Rusiją tapo dar svarbesnis, kai Pakistanas praeitą mėnesį uždarė aprūpinimo kelius, įtūžęs dėl kruvino reido prie Afganistano sienos. NATO pradėjo tyrimą dėl šio antskrydžio.

"Mes visokeriopai suinteresuoti pasirūpinti, kad vėl grįžtume prie geresnių santykių, ir būtent tai mėginsime pasiekti artimiausioje ateityje", - sakė vienas aukštas NATO pareigūnas.

Aljanso ministrai apžvelgs atsakomybės už saugumo užtikrinimą perdavimo afganų pajėgoms procesą. Šios diskusijos vyks po pirmadienį Vokietijos mieste Bonoje vykusios svarbios konferencijos, kurios dalyviai pažadėjo dar dešimtmetį teikti pagalbą Afganistanui, kai iš šios šalies 2014 metais bus išvesti užsienio koviniai kontingentai.

Taip pat bus tariamasi dėl NATO taikdarių misijos Kosove, kur per neramumus prie sienos su Serbija buvo sužeisti 50 Aljanso karių.