Sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė per spaudos konferenciją NATO būstinėje Briuselyje, kad Aljanso vadovavimo ir tolimosios žvalgybos sistemos AWACS lėktuvai galėtų skraidyti virš „NATO teritorijos ir tarptautinėje oro erdvėje“, padėdami pastangoms sutriuškinti IS.

Galingi AWACS radarai leistų stebėti oro erdvę šimtų kilometrų spinduliu. Be to, jie gali koordinuoti bombardavimo reidus ir kitas aviacijos operacijas.

Vasarį Aljansas „iš principo“ sutiko su JAV prašymu dislokuoti AWACS lėktuvus, kad jie padėtų kovoti su „Islamo valstybe“.

Susitarime sakoma, kad NATO lėktuvai džihadistų veiksmus stebėtų ne tiesiogiai, bet rinktų informaciją Jungtinių Valstijų ir jų vadovaujamos koalicijos orlaivių, kuriems būtų pavesta rinkti duomenis, skraidant virš IS veiklos židinių.

Kelios NATO narės Europoje būgštavo, kad jos bus per daug įtrauktos į kruvinas kautynes su „Islamo valstybe“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris ketvirtadienį sakė, kad „tiesioginis ir oficialus NATO dalyvavimas kovoje su IS tikrai nėra atsakymas“.

NATO nusprendė nepatenkinti JAV prašymo, kad Aljansas oficialiai prisidėtų prie Amerikos vadovaujamos koalicijos prieš džihadistus, bet pažadėjo teikti pagalbą ne kovos veiksmų zonoje.

„Kalbant apie Iraką, aptarėme premjero (Haidero) al Abadi prašymą išplėsti mūsų mokymo ir pajėgumų stiprinimo misiją į patį Iraką“, – sakė J. Stoltenbergas.

„Susitarėme kiek įmanoma greičiau pasiųsti į Iraką vertintojų komandą, kad ji išnagrinėtų galimybę vykdyti NATO mokymus Irake ir užtikrinti, kad tokios pastangos papildytų tai, ką atlieka tarptautinė koalicija“, – pridūrė jis.

NATO šiuo metu jau apmoko Irako karininkus Jordanijoje.