„De Volkskrant“ citavo Nyderlandų gynybos ministerijos ir Afganistano policijos pateiktus skaičius, rodančius, kad 2011 metų biudžetas 189 policininkams apmokyti siekė 105 mln. eurų.

Panašios sumos skirtos ir artimiausių trejų metų mokymams Kunduze, šalies šiaurėje, praneša BBC.

Į šiuos kaštus įskaičiuotas ir 225 Afganistane dislokuotų olandų instruktoriai saugumo užtikrinimas.

Praėjusiais metais oficialią karinę taikos palaikymo misiją užbaigę Nyderlandai įsipareigojo apmokyti Afganistano policijos pareigūnus.

NATO afganų policijos apmokymams kasmet išleidžia maždaug 3,5 mlrd. dolerių, rodo anksčiau šiais metais Jungtinės Karalystės Lordų rūmams pateikta ataskaita.

Policijos pajėgos, šiuo metu turinčios apie 130 tūkst. narių, smarkiai kritikuojamos dėl neefektyvumo, disciplinos ir moralės trūkumo bei kitų kliūčių, tokių kaip neraštingumas.

Liepą olandų instruktoriai, saugomi karinio kontingento, kuriame yra ir koviniai lėktuvai „F-16“, pradėjo misiją Kunduze.

Šaltiniai Afganistane „De Volkskrant“ teigė, kad mokymuose dalyvaujantys policininkai klasėje praleido tik 12 valandų, tačiau šaltiniai Nyderlandų gynybos sistemoje nurodė, kad instruktoriai kartu su naujokais patruliuoja.

2011 metų biudžete įskaičiuotos ir misijai pradėti būtinos išlaidos, 2012 ir 2013 metams skirtos lėšos siekia 109 mln. eurų, o 2014 metams numatyta 94 mln. eurų.

Nyderlandai iš viso Afganistane dislokavę 545 pareigūnus, daugumą jų – Kunduze.

Kalbėdamas su „De Volkskrant“ Nyderlandų tarptautinių santykių instituto direktorius Ko Colijnas teigė, kad tikra apmokymų kaina nebus žinoma, kol misija nesibaigs.

Tačiau jis teigė, kad ji nėra „didesnė nei kitų šalių“. Jis nurodė, kad ši misija labai svarbi Nyderlandų, kaip šalies, padedančios palaikyti tarptautinę tvarką, reputacijai.