Kadangi panašūs priepuoliai nėra labai būdingi jaunimui, tačiau pasižymi rimtomis pasekmėmis jeigu greitai neaptinkami, gydytojai turėtų rimčiau atsižvelgti į galimą narkotinių medžiagų įtaką, lemiančią kraujo išsiliejimą į smegenis, teigė tyrimo autoriai ataskaitoje, publikuotoje žurnale "British Medical Journal".

7 mėnesius trukusio tyrimo metu daktaras Andrew W. McEvoy'jus kartu su kolegomis Londono neurologijos ir neurochirurgijos ligoninėje gydė 13 pacientų (amžiaus vidurkis 31 metai), kurie aktyviai vartodami kokainą, amfetaminą ar 'ecstasy' patyrė rimtus priepuolius.

Visiems pacientams, trūkus galvos kraujagyslėms ir kraujui išsiliejus į smegenis, netrukus pasireiškė tokie simptomai kaip galvos skausmas, silpnumas, paralyžius, galūnių nutirpimas, kalbos ar regėjimo praradimas.

Iš dešimties pacientų, kuriems buvo atliktas smegenų skanavimas, net šeši pasižymėjo aneurizmu, t.y. susilpnėjusiomis kraujagyslių sienelėmis, kurios bet kuriuo metu gali lengvai trūkti, kai tuo tarpu kitų trijų ligonių galvos arterijos taip pat buvo pakitusios.

Remiantis šiais smegenų skanavimo rezultatais galima teigti, kad su narkotikų vartojimu susiję priepuoliai dažniau įvyksta žmonėms, kurie jau pasižymi tam tikrais pakitimais smegenyse, teigė mokslininkai. Šie pakitimai daug greičiau išsivysto tiems, kurie jau ilgą laiko tarpą vartoja narkotines medžiagas, pabrėžė tyrimo autoriai.

Nors jauni pacientai turi daugiau tikimybės išvengti rimtų priepuolių pasekmių, tačiau pavėlavimas diagnozuoti kraujo išsiliejimą į smegenis gali kainuoti rimtus ir negrįžtamus organizmo funkcijų pažeidimus.

Mokslininkai priminė, kad vartojant kokainą, 'ecstasy' ar amfetaminą atsiradęs galvos skausmas dažniausiai reiškia žymiai padidėjusią priepuolio tikimybę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją