39-erių metų lenkas, iškeliavęs su draugais ieškoti nacių lobio, rado mirtį, įkritęs į kapą senose vokiečių kapinėse, esančiose Svebodzicėse Lenkijoje.

Apie tai trečiadienį, rugsėjo 9 d. pranešė lenkų radijas „Radio Wroclaw“. Policijos duomenimis, vyras užsimušė nukritęs iš keturių metrų aukščio.

Lenkijos pareigūnai nuo praėjusios savaitės blokuoja miškingą teritoriją, esančią netoliese geležinkelio. Tokių priemonių teko imtis pietvakarinę Lenkiją užplūdus lobių medžiotojams, ieškantiems, kaip spėjama, traukinio su nacių auksu, skelbia huffingtonpost.com.

Valbžycho miestą ir jį supančias miškingas kalvas užplūdo aukso ieškotojų minios. Tokia situacija susiklostė po to, kai du vyrai, vienas lenkas ir vienas vokietis, per savo advokatus valdžią informavo aptikę nacių traukinį su vertingu lobiu, kuris, kaip skelbiama, sprukdamas nuo Raudonosios armijos, prapuolė 1945 metų pavasarį.

Įkvėpti šios legendos, žmonės, apsiginklavę metalo detektoriais ir georadarais, plūste plūsta į minėtąją teritoriją. Nemažai tokių, kurie ieškoti lobio atvyko ir iš Vokietijos.

Masinė psichozė dar suintensyvėjo po Lenkijos kultūros viceministro Piotro Zuchowskio praeitos savaitės pareiškimo, esą giluminių radarų nuotraukose jis savo akimis matęs minėtojo traukinio kontūrus.

Vieta, kur esą gali būti nacių traukinys, yra atkarpoje tarp 61 ir 65 geležinkelio bėgių, jungiančių Valbžychą ir Vroclavą, kilometrų.

Provincijos gubernatorius Tomaszas Smolarzas pirmadienį sakė, kad šiuo metu vietovėje intensyviai patruliuoja policija ir geležinkelio pareigūnai, kurie rūpinasi, kad lobio ieškotojai nepapultų po bėgiais važinėjančiais traukiniais.

„Saugomi keli hektarai teritorijos. Žmonių neleidžiame į vietą supančius miškus. Panašu, kad čia susirinko mažiausiai pusė visų Valbžycho gyventojų. Mes baiminamės dėl jų saugumo“, – „The Associated Press“ sakė vietos policijos atstovė Magdalena Koroscik.

Ji perspėja, kad išvengti iš nugaros 70 kilometrų per valandą greičiu atidundančio traukinio praktiškai neįmanoma.

Skelbiama, kad tragedija vos nesibaigė vieno lobio medžiojo bandymas ant bėgių pasidaryti asmenukę. T.Smolarzas taip pat prašo šalies kariuomenės apžiūrėti vietovę. Ankstesnės lobio paieškos nebuvo sėkmingos – rasta tik surūdijusio metalo.