Vienas tyrimui artimas šaltinis „MailOnline“ sakė, kad vis daugiau žmonių mano, jog šis Antrojo pasaulinio karo laikų traukinys galėjo gabenti ne auksą, bet netoliese buvusios Gros Roseno koncentracijos stovyklos kalinių palaikus.

Ši stovykla buvo įkurta vos už 30 km nuo Valbžycho. Jos kalinius naciai vertė kasti tunelius aplinkiniuose kalnuose ir taip įgyvendinti didžiulį požeminį projektą „Riese“, kurio pavadinimas vokiškai reiškia „milžiną“.

Korėtų tunelių, bunkerių ir požeminių stočių statybos prasidėjo 1941 metais ir nuo gotikinės Ksiazo pilies, stūksančios virš Valbžycho, driekėsi į aplinkinių kalnų gilumą.

Šios statybos buvo skirtos tam, kad sąjungininkų bombardavimo atveju gamyklas, darbininkus ir išteklius būtų galima perkelti po žeme.

Tačiau taip pat manoma, kad tuneliai galėjo saugoti pagrobtas vertybes arba juose galėjo būti rengiami slapti ginklų bandymai.

1945 metų sausį Raudonoji armija pradėjo savo žygį per Rytų Europą ir tiesiausiu keliu pasuko Berlyno link.

Kol rusai dar nebuvo pasiekę Sovos kalnų, kur buvo vykdomas „Riese“ projektas, vienas SS padalinys užmūrijo arba visiškai sugriovė visus įėjimus į požeminį labirintą.

Viskas, kas ten buvo saugoma, dingo, kaip ir 30 tūkst. kalinių, kurie statė šį kompleksą.

Dabar manoma, kad dalis šių žuvusiųjų gali būti traukinyje, kartu su šio projekto dokumentais ir net cheminiu ginklu.

Pagal 1945 metais įvykusios Potsdamo konferencijos susitarimus, Didžioji Britanija ir Sovietų sąjunga Baltijos jūroje nuskandino 65 tūkst. tonų nacių cheminių ginklų ir cheminių reagentų.

Gali būti, kad šiame traukinyje dar liko tonos cheminių medžiagų, kurios nepateko į sąjungininkų rankas.

„Vis stiprėja įtarimai, kad šiame traukinyje gali būti likusių cheminių ginklų. Aukso ir turtų idėja tampa mažai tikėtina“, - sakė šaltinis.

„Vietoj jų galime aptikti žmonių palaikų ir cheminių ginklų“.

„Jei paaiškės, kad tai yra tiesa, šio traukinio iškasimas aplinkiniams gyventojams gali būti pražūtingas“, - teigė jis.

Tuo tarpu pulkininkas Igoris Prelinas, Sovietų Sąjungai šnipinėjęs dvi dešimtis šalių ir asmeniškai mokęs jaunąjį Vladimirą Putiną šnipinėjimo subtilybių, išreiškė gilias abejones pranešimų apie paslėptus turtus autentiškumu.

Jis pareiškė nesuprantantis, kaip rusų kariai iš karto po Antrojo pasaulinio karo, kai užėmė Lenkiją, nesugebėjo aptikti šio traukinio. Jis taip pat nebuvo rastas dar keturis dešimtmečius, kol Lenkiją kontroliavo sovietai.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, Josifas Stalinas nedelsiant konfiskavo visus nacių karinius ir žvalgybos dokumentus. Jo kariai taip pat galėjo laisvai apklausti karo belaisvius ir nacių okupacijos liudininkus.

„Žinau, kad Sovietų sąjungos armija Lenkijoje buvo iki 1989 – 1990 metų. Jie tikrino šią vietovę, taip pat ją kasinėjo, ieškojo archyvų“, - sakė garsus KGB veteranas I. Prelinas.

„Iš karto po karo daugybė svarbių liudininkų dar buvo gyvi, taigi man sunku patikėti, kad toks traukinys nebuvo aptiktas anksčiau“, - sakė jis.

Lenkijos kariuomenė sako, kad miškinga vietovė, kurioje, kaip sakoma, yra palaidotas nacių traukinys, pirmiausia turi būti išvalyta, kad galima būtų atlikti mįslingojo sąstato paiešką.

Kariuomenės inžinieriai jau apsilankė pietvakarinėje Lenkijos dalyje esančioje vietoje, kurioje du vyrai tvirtina suradę minėtą traukinį.

Kariuomenės operacijų vadovybės atstovas pulkininkas leitenantas Arturas Golawskis (Arturas Golavskis) antradienį sakė, kad po patikrinimo vietos pareigūnams buvo pasakyta, kad norint atlikti bet kokią rimtą paiešką Valbžycho miesto teritorijoje būtina išvežti nuvirtusius medžius ir iškirsti krūmus.

Vietos gyventojai sako, kad vokiečių traukinys, pakrautas auksu, brangenybėmis ir ginklais, dingo Valbžycho apylinkėse 1945 metų pavasarį, vokiečiams sprunkant nuo Raudonosios armijos.