Susitikęs su vietos gyventojais politikas pasižadėjo iki 2017 metų pabaigos „išspręsti stovyklos problemą“, jei kitąmet laimės šalies prezidento rinkimus.

Trečiadienį Kalė migrantų stovykloje apsilankęs N. Sarkozy klausėsi stovyklos gyventojų pasakojimų, kaip „Džiunglių“ stovykla sugriovė jiems gyvenimus. Šiuo metu stovykloje gyvena nuo 7 iki 10 tūkst. pabėgėlių ir migrantų.

Buvęs Prancūzijos prezidentas išjuokė vidaus reikalų ministro Bernardo Cazeneuve'o planus stovykloje gyvenančius žmones išgabenti į migrantų priėmimo centrus visoje Prancūzijoje.

„Jei B. Cazeneuve'o planas bus įgyvendintas, migrantai per šešis mėnesius sugrįš į Kalė. Kai suverti vieną kambarį, ar problemą sprendi perkeldamas netvarką į kitą kambarį?“, – sakė jis.

Anot N. Sarkozy, Britanija privalo persvarstyti „Le Touquet“ susitarimą, pagal kurį Britanija gali Kalė mieste vykdyti patikrinimus, kad sustabdytų į Britaniją patekti bandančius migrantus.

Prancūzijoje prasidėjo prezidento rinkimų kampanija

Prancūzijoje prasidėjo prezidento rinkimų kampanijos varžybos. Dešiniųjų stovykla patvirtino septynis kandidatus, kurie lapkritį rungiasi dėl teisės tapti partijos kandidatu prezidento rinkimuose. Dėmesys jiems didelis, nes dešiniųjų kandidatai laikomi gegužę vyksiančių rinkimų favoritais.

Prezidento posto vėl siekia buvęs Eliziejaus rūmų šeimininkas Nicolas Sarkozy, kuris imigrantams aiškiai pasakė – norite būti mūsų piliečiai – kalbėkite prancūziškai ir gyvenkite kaip prancūzai.

„N. Sarkozy pozicija aiški nuo pat karjeros pradžios – jo kalbos apie tautos garbę ir tapatumą tokios, kokios turi būti dešiniojo politiko. Taip pat apie imigrantus, nes kitaip iniciatyvą perims Marine Le Pen ir jos „Nacionalinis frontas“, – pasakoja politologas Bruno Cautresas.

Rimčiausias N. Sarkozy varžovas – buvęs premjeras Alainas Juppe, politikos senbuvis, užėmęs įvairius postus – ne tik premjero, bet ir gynybos, užsienio reikalų ministro, Bordo mero, laikomas nuosaikiu, išmintingu.

„Žinau, kad Prancūzija dabar kenčia ir iš dalies – dėl katastrofiško prezidentavimo. Niekada nesiekčiau prezidento posto, jeigu tegalėčiau prancūzams pasakyti – rytoj bus blogiau negu šiandien. Noriu suteikti jiems vilties“, – sako pretendentas į prezidento postą A. Juppe.

Kas taps Respublikonų kandidatu, paaiškės per partijos rinkimus lapkritį. Tarp pretendentų yra ir moteris – Nathalie Kosciusko-Morizet, kurios šaknys – garsioje Kosciuškų giminėje.

Dabartinis prezidentas, socialistas Francois Hollande`as kol kas nepaskelbė, ar sieks būti perrinktas. Bet analitikai spėja – respublikonų kandidatui gali tekti rungtis su

„Nacionalinio fronto“ lydere M. Le Pen.