Viskas prasideda nuo vieno automato „Kalašnikov“ šūvio: zvimbt. Tada kitas: zvimbt. Ir dar trys: zvimbt, zvimbt, zvimbt. Kiekvienas šūvis prazvimbia pavojingai arčiau. Ir netrukus situacija taip įsisiūbuoja, kad prie šautuvų prisijungia 0,50 kalibro kulkosvaidžiai, minosvaidžiai ir raketinės granatos, kurios sprogsta bumbtelėdamos ant žemės ar lūšnų, kuriose valgo ir miega kariai, viską nuklodamos šrapneliu. Valandos bėgyje stepę jau daužo haubicos ir tankai, taip pat iš „Grad“ paleistos raketos. Išvertus šios kovinės mašinos pavadinimą iš rusų kalbos, jis reiškia „kruša“.

Užtaisyti iš naujo. Ugnis. Kartot.

„Diskoteka“, kaip taip vadina kariai ir keli šiame visų paliktame mieste likę gyventojai, vyksta pilnu pajėgumu. Santykinė ramybė, kuri ateina su aušra, atrodo dar labai toli. Viskas yra tamsos malonėje.

Taip rytų Ukraina gyvena jau 28 mėnesius nuo tada, kai prasidėjo kažkada neįsivaizduojamu atrodęs konfliktas. Jau praėjo metai su puse nuo tada, kai buvo pasirašytas antrasis paliaubų susitarimas Minske, kuris turėjo atnešti ilgalaikę taiką į šį karo draskomą Europos kraštą ir iš naujo integruoti jį į likusią Ukrainą.

Jungtinių Tautų užfiksuotas civilių aukų skaičius per birželį beveik padvigubėjo iki 69, dvylika iš jų žuvo, o liepą dar labiau išaugo – aštuoni civiliai žuvo, 65 patyrė sužalojimus.

Rytų Ukraina

„Karo veiksmų eskalavimas ir jį lydintys gyvosios jėgos nuostoliai rytų Ukrainoje per pastaruosius du mėnesius kelia didelį nerimą, – rugpjūčio 3 dieną sakė JT vyriausias žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas al-Husseinas. – Civiliai ir vėl turi bėgti į improvizuotas slėptuves savo rūsiuose, kartais visai nakčiai, ir tai tik dažnėja. Paliaubų nutraukimo pažeidimų kaina moterims, vyrams ir vaikams rytų Ukrainoje yra per didelė“.

Jungtinės Tautos sako, kad 57 procentai tų gyvosios jėgos nuostolių yra „minosvaidžių, patrankų, haubicų ir tankų – pagal Minsko sutartį uždraustų ginklų – rezultatas.

Taikos susitarimas pavojuje

„Minsko susitarimams atėjo galas, – sakė vyriausybinių pajėgų vadas Viačeslavas Vlasenka. Kariai iš jo dalinio Ukrainos Donbase – savanorių bataliono, kuris atskilo ir pateko į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrolę – pritariamai linksėjo.

Jie ruošiasi tam, ką supranta kaip neišvengiamą visuotinio karo artėjimą – abiejose „Demarkacinės linijos“ Donbase pusėse tai suvokiama kaip skirtinga galimybė.

„Situacija išlieka įtempta, bet kurią akimirką ji gali pratrūkti ir peraugti į pilnaverčius susirėmimus“, – praėjusią savaitę įspėjo separatistų lyderis Donecko rajone Denisas Pušlinas.