Po akimirkos visi nuščiuvo, pasitaisė ginklus, išsitiesė ir sustingo, tarsi po komandos „Dėmesio!“

Buvo galima pamanyti, kad tai moteris, kurios komandos gerbiamos. Po kairiąja jos ranka kabojo dėklas su „Beretta“ – 9 mm pistoletu. Srityje ties nuleistuku dažai buvo nuzulinti iki spindesio.

Moteris, apie kurią kalbama, – tai 39-erių metų Wahida Mohamed, geriau žinoma Um Hanadi slapyvardžiu. Ji vadovauja apie 70-ies ginkluotų vyrų būriui, įsikūrusiam 80 kilometrų į pietus nuo Mosulo esančiame Shirqat mieste, Irake.

Visiškai neseniai jos vadovaujamų vyrų būrys padėjo šalies vyriausybei išguiti iš miesto ISIS kovotojus.

Tokiame vyrų kontroliuojamame krašte kaip Irako kaimo apylinkės sutikti moterį kovotoją tikrai sunku.

Um Hanadi toks gyvenimo būdas įprastas.

„Su teroristais pradėjau kovoti dar 2004-aisiais, dirbdama Irako saugumo pajėgose ir su koalicija“, – pasakoja moteris.

Ilgainiui ji užsitraukė būsimos „Al Qaeda“ organizacijos Mesopotamijoje, davusios pagrindą ISIS, rūstybę.

„Sulaukiau grasinimų iš aukščiausių ISIS vadų. Net iš paties Abu Bakr (al-Baghdadi), – pasakoja irakietė, – bet nepabūgau. Esu jų geidžiamų aukų sąrašų viršūnėse. Manęs nekenčia labiau nei ministro pirmininko.

Um Hanadi prisimena, kiek kartų buvo užminuoti automobiliai šalia jos namų: „2006-aisiais, 2009-aisiais, 2010-aisiais, trys automobiliuose padėtos bombos 2013-aisiais ir dar 2014-aisiais.“

Pirmasis jos vyras žuvo per kovinę operaciją. Tada ji vėl ištekėjo. Šiais metais ISIS kovotojai nužudė ir antrąjį jos vyrą. ISIS kalta ir dėl jos tėvo bei trijų brolių mirties. Moteris pridūrė, kad ISIS išskerdė ir jos avis, šunis bei paukščius.

Ne kartą jai pačiai vos pavyko išvengti mirties.

„Šešis kartus jie bandė mane nužudyti, – tvirtina irakietė. – Skeveldrų buvau sužalota į galvą ir kojas, buvo sulaužyti šonkauliai.“

Moteris atsismaukė skarelė ir parodė randus.

„Visgi niekas nenumaldė mano kovinės dvasios“, – tvirtino ji.

Um Hanadi tikina vadovavusi vyrams ne vienoje kovoje su ISIS. Jos gimtojoje Salahuddin provincijoje sausumos pajėgoms vadovaujantis generolas Jamaa Anadas patvirtino, kad aprūpina Um Hanadi vadovaujamą grupuotę transporto priemonėmis ir ginklais.

Griežtas ir veltui burnos neaušinantis J. Anadas pasakė: „Jos broliai ir vyrai žuvo kaip kankiniai.“