Šaudynės Miunchene:


– 18 metų jaunuolis penktadienio vakarą pradėjo šaudyti į žmones prie didelio prekybos centro


– 9 žmonės žuvo, 16 sužeisti, trijų iš jų būklė kritinė


– tarp žuvusių ir sužeistų daug jaunų žmonių, vaikų


– užpuolikas po atakos nusižudė, jo kūnas rastas maždaug už kilometro nuo įvykio vietos


– žudiko motyvai nėra žinomi


– pranešama, kad šaudęs jaunuolis turėjo dvigubą Vokietijos ir Irano pilietybę, bet yra gimęs Miunchene

Pranešama, kad 18 metų Vokietijos ir Irano pilietybes turintis jaunuolis nužudė 9 žmones, o 16 sužeidė.

Iki šiol neaptikta jokio ryšio su islamistinėmis grupuotėmis. Keliama versija, kad greičiausiai savižudis siautėjo vienas ir be nurodymų.

„Independent" duomenimis, šaudynės vyko „OEZ" prekybos centre kuris yra didžiausias visoje Bavarijoje. Spiegel.de praneša, kad policija pranešimą apie išpuolį gavo šiek tiek prieš 18 val. vietos laiku (19 val. Lietuvos laiku). Šūviai aidėjo Miuncheno Olimpiniame prekybos centre, kuris yra miesto šiaurinėje dalyje, Moosach rajone.

Visą vakarą iki maždaug 1 val. nakties (2 val. Lietuvos laiku) buvo vykdoma didžiulė policijos operacija. Buvo uždaryti aplink prekybos centrą esantys rajonai. Įvykio vietoje sutelktos didelės policijos, gelbėtojų pajėgos. Kai kurie pareigūnai yra iš antiteroristinių pajėgų, turintys sunkiąją amuniciją.

Socialiniuose tinkluose plinta nuotraukos, kuriose matyti gulintys žmonių kūnai. Kai kurie iš jų pridengti, tad daroma prielaida, kad tai lavonai.

Policija gavo pranešimų apie tai, kad šaudyta ir kitose miesto vietose, tačiau negalėjo patvirtinti jų patikimumo. Liudininkai pranešė, kad šaudyta buvo ir prie metro sustojimo. Taip pat pasirodė pranešimų apie šaudynes vienoje miesto aikštėje. Po kurio laiko policija paneigė šiuos pranešimus ir sakė, kad sulaukia labai daug gandų ir išsigandusių žmonių skambučių.

1,4 mln. gyventojų turinčio Miuncheno pagrindinė traukinių stotis buvo evakuota, o metropoliteno traukiniai ir viešojo transporto autobusai buvo sustabdyti, nurodė pareigūnai. Bavarijos žemės sostinės valdžia paskelbė mieste nepaprastąją padėtį. Policija perspėjo gyventojus likti namuose ir vengti viešųjų erdvių.

Policijos pranešime, kuriame remiamasi įvykių liudininkais, sakoma, kad šaudynėse dalyvavo trys užpuolikai. Kol kas neturima informacijos, kokie galėtų būti šio išpuolio motyvai.

1972 metais pastatytas prekybos centras, kuris skelbiasi esantis didžiausias visoje Bavarijoje, buvo apsuptas ginkluotų policininkų, o virš gatvių skraidė sraigtasparnis.

Miuncheno ligoninės iškvietė papildomo personalo, ruošdamosi priimti daug sužeistųjų.

RTL praneša, kad pasirodė informacija, kad vienas iš užpuolikų galimai yra dešinysis radikalas, kuris prieš paleisdamas šūvius šaukė: „Sušikti užsieniečiai“.

RTL pasikalbino įvykio liudininką. Jaunas vyras pasakojo: „Išgirdau rėkiant žmones, pamačiau juos išsibėgiojant. Jie šaukė: „Bomba“. Pamačiau vyrą, kuris šovė į du žmones. Tada aš sprukau, nušokau laiptais. Išlėkiau į gatvę ir pamačiau gulinčius lavonus, sužeistus. Siaubingas vaizdas. Tas žmogus elgėsi šaltakraujiškai – užsitaisęs ginklą šovė į žmones iš arti. Kitas mano pažįstamas sakė girdėjęs, kad tas vyras prieš iššaudamas šaukė : „Sušikti užsieniečiai“. Jis avėjo kerziniais batais, buvo su kuprine.“

Šiandien sukanka lygiai 5 metai nuo Anderso Behringo Breiviko išpuolio Norvegijoje. 2011 metų liepos 22-ąją A.B. Breivikas surengė kelis išpuolius - iš pradžių susprogdino bombą Osle prie vyriausybės pastato, o tuomet surengė skerdynes Utiojos saloje. Per abu išpuolius žuvo 77 žmonės.

Tačiau kita liudininkė aiškina aiškiai girdėjusi islamistų pamėgtą šūkį "Allahu Akbar".

Virš prekybos centro ratus suka policijos sraigtasparniai. Miuncheno policija perspėja visus nesiartinti prie įvykio vietos.

Išpuolis Miunchene

„Süddeutsche Zeitung“ praneša, kad jiems policija patvirtino, kad yra daug sužeistųjų, galimai ir žuvusių.

Bavarijos radijas praneša, kad, liudininko pasakojimu, vienoje kavinėje ir metro stotelėje aplink save šaudė vyras.

„Focus“ naujienų portalui viena Miuncheno gyventoja pasakojo, kad jos sugyventinis buvo netoliese ir nustebo, kai važiuodamas dviračiu prie McDonalds vos nesusidūrė su paklaikusia moterimi, kuri išbėgo iš prekybos centro. „Ji atrodė, lyg skubėtų į autobusą, nes mojo kitoje gatvėje stovinčiam autobusui. Sustojau prie šviesoforo, esančio prie įėjimo į prekybos centrą, tuomet išbėgo dar trys panikuojančios maždaug dešimties metų mergaitės. Tada aš apsidairiau ir pamačiau kitoje gatvės pusėje prie mėlyno BMW gulinčius tris žmones. Du iš jų nejudėjo. Paklausiau mergaičių, kas nutiko, bet jos negalėjo nieko rišliai paaiškinti. Kai norėjau padėti mergaitėms, išgirdau 6-7 šūvius iš prekybos centro. Mes sprukome,“ — vyro žodžius perpasakojo moteris. „Focus" duomenimis žuvo trys žmonės.

Miuncheno saugumo tarnybos buvo padidintos parengties po išpuolio pirmadienį, kuomet traukinyje vyriškis kirviu užpuolė bendrakeleivius ir sužeidė penkis žmones. Policija perspėjo apie galimus tolimesnius išpuolius. Atsakomybę už pirmadienio išpuolį prisiėmė „Islamo vasltybė".

Miuncheno policija tviteryje įspėja, kad situacija dar nėra aiški ir primygtinai siūlo vengti visų viešų vietų Miunchene.

Vykdoma plataus masto antiteroristinė operacija.

Policija „Twitter" įspėja, kad žmonės nesiartintų prie prekybos centro. Prekybos centras evakuotas. Pranešama, kad dėl išpuolio sustabdytas traukinių ir autobusų eismas.

Neptavirtintais duomenimis, pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matomas šaulys, atidengiantis ugnį į praeivius.

Incidentas įvyko kaip tik įvyko vakarinio piko metu, kai daugelis vokiečių po darbo važiavo namo. Dėl susidariusių spūsčių saugumo pajėgos negalėjo iš karto atvykti į įvykio vietą.

Teroro banga Europoje

Europoje nerimas dėl galimų teroro išpuolių pastaruoju metu buvo labai padidėjęs po virtinės atakų, įskaitant sprogdinimus Prancūzijoje ir Belgijoje.

Prieš kelias dienas Vokietijoj vienas paauglys prieglobsčio prašytojas kirviu ir peiliu siautėjo traukinyje ir sužeidė penkis žmones.

Th.de Maiziere sakė manąs, kad šis užpuolikas buvo „vienišas vilkas“, kurį taip elgtis paskatino grupuotė „Islamo valstybė“, bet jis nebuvo džihadistų tinklo narys.

Praėjusią savaitę Prancūzijos pietuose, Nicos kurorte, švenčiant Bastilijos dieną sunkvežimiu Anglų bulvare buvo mirtinai partrenkti 84 žmonės.