Prognozuojama, kad JAV doleris kainuos 63 rublius, o tai beveik dvigubai viršija prieš metus fiksuotą dolerio vertę rublio atžvilgiu – tai reiškia, kad rusai nuskurs beveik perpus. Naftos barelio kaina greitu metu gali nukristi iki 63 JAV dolerių (176 litų), o tai prilygsta 2005 metų kainoms ir kenkia Rusijos ekonomikai.

2015 m. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas švęs 63-iąjį gimtadienį.

Visos trys šios prognozės liūdina, tačiau yra labai realistiškos: panašu, kad Rusijos ekonomiką katastrofa gali ištikti 2015 m. spalio mėn. – kaip tik tada, kai V. Putinas švęs 63-iąjį gimtadienį.

Labai tikėtina, kad tuo metu jis vis dar nebus pasitraukęs iš Rusijos prezidento posto, „The New York Times“ rašo žurnalistė Masha Gessen.

Borisas Berezovskis
Daugelis tų, kas nekantriai laukia V. Putino režimo pabaigos, viliasi, kad prastėjant Rusijos ekonominei situacijai šios šalies turtingiausieji atsuks V. Putinui nugaras. Žurnalistai ir politiniai V. Putino oponentai įspėja, kad Vakarų sankcijos ir ekonomiką dėl šių sankcijų ištiksianti katastrofa baigsis oligarchų surengtu valstybiniu perversmu.

Vis dėlto vertėtų atkreipti dėmesį į vieną svarbų faktą – oligarchų šioje šalyje nebėra, rašo „The New York Times“.

Šį mėnesį sueina lygiai 15 metų nuo to laiko, kai V. Putinas tapo Rusijos prezidentu. Tada oligarchų daroma įtaka buvo tikrai labai didelė: nedidelė per pastarąjį dešimtmetį pasakiškus turtus susikrovusių asmenų grupelė iškėlė V. Putiną į valdžios padanges.

Vos per keletą mėnesių V. Putinas pateikė oligarchams pasiūlymą, kurio jie negalėjo atsisakyti: jiems pasiūlyta atsisakyti turimų politinių galių ir perleisti dalį valdomo turto mainais į saugumą ir tolimesnį klestėjimą, kitokiu atveju pagrasinta iš jų atimti visą valdžią ir turtus.

Paklusti naujiesiems reikalavimams nepanorėjęs žiniasklaidos magnatas Vladimiras Gusinskis 2000 m. buvo priverstas išvykti iš Rusijos. Vos po keleto mėnesių tas pats likimas ištiko ir oligarchą Borisą Berezovskį. Turtingiausiam Rusijos gyventojui Michailui Chodorkovskiui atsisakius prisiimti šią naštą, jis buvo patupdytas už grotų, o jo valdyta įmonė iš jo buvo atimta – štai taip griaunamas oligarchų klanas.

Per 11 metų po M. Chodorkovskio suėmimo V. Putino galia pasiekė Karen Dawishos kleptokratiniu autoritarizmu pavadintą lygmenį. Esminis šios iškreiptos valdžios formos bruožas – viską apimanti korupcija, dėl kurios Rusijos turtingieji tapo gana nepriklausomi.

Daugelis jų per šį periodą buvo atsidūrę svarbiuose valstybinio aparato postuose, tačiau jiems neabejotinai buvo iškeltos kelios esminės sąlygos: už jiems suteiktus postus Rusijos turtingiesiems teko susimokėti. Nors jiems buvo leidžiama naudotis tarnybine padėtimi siekiant dar didesnių turtų, jie negalėjo šių turtų naudoti siekdami politinės galios ir mėgindami ją išsaugoti.

Draudimas imtis bet kokių savarankiškų politinių veiksmų – tai pagrindinė ir dabar turtus ir saugumą norintiems išsaugoti turtingiesiems keliama sąlyga. Milijardieriui Michailui Prochorovui prieš trejus metus gana nuosaikiu būdu pamėginus pakeisti nusistovėjusią tvarką, jis susidūrė su aršia reakcija.

M. Prochorovui grėsė pavojus netekti turtų, todėl jam teko skubiai palaidoti ketinimus ką nors pakeisti. Atėjus naujajai ekonominių sunkumų erai jis liko ištikimas Kremliui: M. Prochorovo valdoma žiniasklaidos įmonė išprašė nedidelę, priešų apsuptą nepriklausomą televiziją „Dožd“ iš jam priklausančių patalpų.

Masha Gessen
Trejus metus talkindami režimą stiprinančiam V. Putinui Rusijos turtingieji ne tik įsitvirtino šioje korumpuotoje sistemoje – jie neteko galimybės nustatyti ir įgyvendinti politinius tikslus. Tie, kas tiki nepriklausomais oligarchais, siekiančiais ekonominių interesų įgyvendinimo ir šiuo tikslu galinčiais suformuoti koaliciją, labai klysta.

Tereikia įsivaizduoti vorus, gyvenančius viename voratinklyje. Ekonominei situacijai prastėjant turtingieji mėgina gelbėti savo kailį. Voratinkliui traukiantis oligarchai gali būti priversti iš žaidimo išstumti silpnuosius.

Taip jau atsitiko su dviem didžiausiais Rusijos verslininkais – Vladimiru Jevtušenkovu ir Maksimu Nogotkovu. Jų įmones perėmė turtingesni ir įtakingesni žaidėjai. Tinklo viduryje esančiam ir jau 15 metų visą painią sistemą valdančiam V. Putinui vis dėlto tai negresia.

Dėl Rusijos ekonominių problemų neabejotinai nukentės turtingieji elito atstovai. Vis daugiau šio tinklo narių bus išvaryti iš Rusijos, galbūt net atsidurs už grotų, o jų turtas bus nusavintas.

Likusiems 140 milijonų rusų ekonominiai sunkumai reiškia tiesiog ekonominius sunkumus, nevaldomą infliaciją ir problemas, su kuriomis jie susidurs kiekvieną dieną. Vis dėlto nei turtingųjų gretų mažinimas, nei vis didėjantis skurstančių Rusijos gyventojų skaičius tikrai nekelia pavojaus V. Putinui.

Masha Gessen – žurnalistė ir rašytoja, neseniai išleidusi knygą „Words Will Break Cement: The Passion of Pussy Riot“.