„Praeitą savaitę būtent Nyderlandų dyzeliniu kuru ir elektra varomas povandeninis laivas „Bruinvis“ netoliese Stokholmo vykdė praktines užduotis“, - pareiškė Rusijos gynybos ministerijos šaltinis.

„Norėdami sumažinti įtampą Baltijos jūroje ir sutaupyti Švedijos mokesčių mokėtojų pinigų, patariame jiems pasiaiškinimo ir informacijos prašyti iš Nyderlandų karinio jūrų laivyno“, - pridūrė šaltinis.

Kaip teigia Rusijos gynybos ministerijos šaltinis, penktadienį, spalio 17 dieną, Nyderlandų povandeninis laivas užsuko į Estijos Talino uostą, o pirmadienį turi jį palikti.

„Belieka tikėtis, kad ši informacija padės Švedijos pareigūnams aptikti povandeninį laivą, plaukiantį atgal į vieną iš karinių Nyderlandų bazių“, - teigia neįvardytas šaltinis.

Nyderlandai pirmadienį paneigė Rusijos pareiškimą, kad mįslingas povandeninis laivas, kurio Švedijos kariškiai ieško prie savo šalies krantų, galbūt priklauso Olandijai.

Nyderlandų gynybos ministerija pareiškė, kad jos povandeninio laivo nebebuvo tame rajone, kai buvo paskelbta apie mįslingą objektą.

„Dalyvavome pratybose kartu su Švedija ir keliais laivais, bet jos baigėsi praėjusį ketvirtadienį“, – sakė Nyderlandų gynybos ministerijos atstovė Marnoes Visser (Marnus Viser) naujienų agentūrai AFP.

„Tada laivas „Bruinvis“ išplaukė į Estiją ir savaitgalį buvo nuleidęs inkarą Talino uoste“, – pridūrė atstovė.

Dabar laivas „Bruinvis“ plaukia atgal į Nyderlandus, sakė M.Visser.

„Olandų povandeninis laivas (su tuo) nesusijęs ir daugiau mes nedalyvaujame jokiose paieškos ar panašiuose veiksmuose“, – pridūrė ji.

Švedijos kontradmirolas Andersas Grenstadas sekmadienį sakė, kad ginkluotosios pajėgos atlieka žvalgybinę operaciją, kuria siekiama nustatyti užsienio laivo buvimo vietą.

Remiantis pranešimu Švedijos žiniasklaidoje, akvatorijoje tarp Stokholmo ir Rusijos Kaliningrado srities buvo perimtas signalas iš rusų laivo, perduotas nepaprastųjų situacijų atvejais naudojamu dažniu, kas galėtų reikšti, kad ten esantis laivas susidūrė su sunkumais. Tačiau A.Grenstadas šią prielaidą atmetė.

Su padėtį pakomentuoti galinčia Rusijos gynybos ministerija susisiekti kol kas nepavyko.

DELFI primena, kad Švedijos kariškiai sekmadienį pateikė paslaptingo „užsienio laivo“ prie Stokholmo krantų įrodymą – nuotrauką, bet atmetė pranešimus, kad „medžiojamas“ apgadintas povandeninis laivas.

Nuo pat to laiko, kai ginkluotosios pajėgos penktadienį gavo įspėjimą apie kažkokį „dirbtinį objektą“ prie Stokholmo krantų, 200 vyrų, keli laivai su neaptinkamumo radiolokatoriais technologijomis, minų traleriai ir sraigtasparniai vykdė paiešką jūroje aplink salas už maždaug 50 km į rytus nuo Švedijos sostinės.

„Tai ne mūsų, tai – užsienio laivas“, – žurnalistams sakė kontradmirolas Andersas Grenstadas, rodydamas neryškią nuotrauką, kurią sekmadienį ryte padarė „šaltinis“. Tai jau trečias toks pastebėjimas nuo penktadienio.

Jis matė kažką, kas buvo paviršiuje, o kai jis padarė nuotrauką, tai vėl dingo“, – sakė A.Grenstadas.

Pasak jo, neįmanoma nustatyti, kuriai šaliai priklauso tas laivas, nes nuotraukos kokybė prasta, bet pastebėjimai atitinka modelį, susiformavusį per kelerius metus.

Nuotraukoje matyti tolumoje esantis tamsus objektas, kyšantis iš jūros ir apsuptas bangų mūšos.

A.Grenstadas atmetė žiniasklaidos spėliones, kad ginkluotosios pajėgos „medžioja povandeninį laivą“, ir pabrėžė, kad ši mobilizacija – viena didžiausių, neskaitant mokomųjų pratybų, po Šaltojo karo – yra žvalgybos operacija.

„Tai ne povandeninio laivo medžioklė naudojant ginklus kovoti su oponentu. Kabama apie žvalgybinės informacijos rinkimą siekiant nustatyti, kad esama užsienio povandeninės veiklos“, – sakė jis ir pridūrė, kad rajonas į rytus nuo sostinės atrodo „dominantis kažkokią užsienio galią“.

„Vėliau gali būti situacija, kai tai taps povandeninio laivo medžiokle. Kol kas to nėra“, – pridūrė A.Grenstadas.