18 žmonių žuvo rytinėje Samaro saloje, kur taifūnas „Hagupit“ pirmiausiai pasiekė sausumą šeštadienį, Filipinų Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė Gwendolyn Pang sakė naujienų agentūrai AFP.

Kaip nurodė pareigūnai, taifūnas nešė smarkius vėjus, kurių greitis siekė iki 58 m/s.

Iš pakrantės kaimų, kurie dar jaučia pernykščio taifūno „Haiyan“ padarinius, buvo evakuota daugiau nei pusė milijono žmonių.

Taklobane nuplėšti namų stogai, gatvės patvinusios. Tiesa, „Hagiput“ – ne toks stiprus, kaip buvo baimintasi.

BBC žurnalistas Johnathanas Headas iš Legazpio miesto (apie 200 km į šiaurę nuo Taclobano) pranešė, jog „Hagupit“ – stipri audra, tačiau nė iš tolo neprilygsta pernykščiam taifūnui „Haiyan“.

Valdžios atstovai teigė, kad šį kartą geriau pasiruošta taifūnui.

„Hagupit“ epicentras lėtai praslinko už keliasdešimties kilometrų į pietus nuo Manilos miesto. Tačiau Maniloje uždarytos mokyklos ir valstybinės įstaigos, kai kurios verslo įstaigos ir biržos, atšaukta daugelis skrydžių.

Daugelis miesto gyventojų įsikūrę lūšnynuose prie purvinų kanalų arba jūros pakrantėje, kai kuriuos teko evakuoti į slėptuvėmis paverstas mokyklas. Tačiau miestas nuo potvynių kenčia nuolat, todėl valdžia yra neblogai pasirengusi.

Vėjų greitis dabar siekia 24 m/s – perpus mažiau negu savaitgalį. Bet audros pavadinimas filipinietiškai reiškia „botagą“, ir jo kirčiams beveik 500 kilometrų frontu rengiamasi rimtai.

Ten, kur „Hagupit“ jau praslinko, žmonės grįžta į nusiaubtus namus. Tūkstančiai pastatų sulyginta su žeme, nutraukti elektros laidai, kai kuriuos miestelius užklojo nuošliaužos, kitus užliejo potvyniai. Tačiau uraganas pasirodė ne toks baisus kaip būgštauta – visi čia dar puikiai prisimena pernykštį „Hajan“, smarkiausią uraganą istorijoje, per kurį žuvo ar dingo 7 tūkst. žmonių.

Šį kartą valdžia rodė išmokusi pamokas – evakavo ištisus miestelius Ramiojo vandenyno pakrantėje, iš viso daugiau kaip milijoną žmonių. Grįžtantieji po evakuacijos sako, kad dabar labiausiai trūksta vandens.

Valdžia žada pasirūpinti ūkininkais, kurie prarado dešimčių milijonų dolerių vertės ryžių pasėlius. Filipinus kasmet užgriūva apie dvidešimt smarkių audrų, bet pastaruoju metu jos vis dažnesnės. Filipinų ginkluotųjų pajėgų vadas vadina tai naujuoju karu, kuriam reikia sutelktų visos tautos pastangų.