Apie vienos tituluočiausių pasaulio aristokračių mirtį pranešė Ispanijos naujienų agentūra EFE. Jos duomenimis, informaciją apie hercogienės mirtį patvirtino Sevilijos meras Juan Ignacio Zoido.

Hercogienė praėjusią savaitę buvo paguldyta į „Sagrado Corazon“ kliniką Sevilijoje dėl plaučių uždegimo, širdies aritmijos ir gastroenterito paūmėjimo. Kaip anksčiau pranešė intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Carlosas Ortizas Leiva, „pacientės organizmas teigiamai reagavo į paskirtus medikamentus, todėl jos būklė vertintina kaip vidutinio sunkumo“.

„Bet, turint omenyje hercogienės amžių, negalima atmesti komplikacijų pavojaus, nors donja Cayetana pasižymi didžiule gyvybine jėga, kuri turėtų padėti jai įveikti ligą“, - prognozavo gydytojas.

Bet trečiadienį de Albos būklė pablogėjo. Todėl ji buvo perkelta į giminės pilį Sevilijoje. Jai mirus liko jos vyras, kuris yra 24 metais už ją jaunesnis.

Hercogienė valdė didelį turtą, įskaitant dailės kūrinių kolekciją, rūmus Madrido ir Sevilijos centre, kelias pilis ir daugybę sodybų. Velionė aktyviai dalyvavo Ispanijos socialiniame gyvenime ir vadovavo dešimtims visuomeninių organizacijų.

Žiniasklaidą ir smalsuolius ypač domino ir kunigaikštienės meilės ryšiai.

Praėjusį kartą kunigaikštienė tarptautinį dėmesį patraukė 2011 metais, kai šoko flamenką per savo vestuves su 24 metais jaunesniu valstybės tarnautoju Alfonso Diezu.

A.Diezas atsisakė bet kokių pretenzijų į kunigaikštienės turtą ir prieš pat vestuves ji didelę savo turto dalį testamentu padalijo penkiems sūnums ir dukteriai. Savo turtą kunigaikštienė valdė iki pat mirties.

Tuomet prie rūmų, šviečiant karšai Andalūzijos saulei, susirinko šimtai
smalsuolių, kurie tikėjosi nors akies krašteliu išvysti garsiąją
nuotaką.

Gerai iš žurnalų puslapių žinoma kunigaikštienė su garbanotų plaukų kupeta ant galvos Sevilijoje gyveno vienuose iš daugelio savo rūmų.

„Keliomis dienomis anksčiau ją užpuolė skrandžio virusas, bet ji pasveiko. Dabar ji sirgo pneumonija. Jos amžiuje viena nulemia kita“, – sakė atstovė.

Hercogienė turėjo daugiau titulų už pačią Didžiosios Britanijos karalienę Elizabeth II.

Albos kunigaikštienė pirmą kartą ištekėjo 1947 metais. Po 25 metų, vyrui mirus nuo leukemijos, ji liko našle.

Antrą kartą prie altoriaus ji žengė 1978 metais su buvusiu jėzuitų kunigu. Jų santuoka truko 23 metus.

18-oji Albos kunigaikštienė turi daugiau titulų už bet kokį kitą kilmingąjį Žemėje, teigiama Guinnesso rekordų knygoje, kurioje nurodomi 57 jos titulai, susiję su sudėtinga tarptautine jos genealogija.

Ispanijos žiniasklaida apskaičiavo, kad jos turtas yra vertinamas nuo 600 mln. iki 3,5 mlrd. eurų.

„Jei tave pamiršta, esi niekas“

Ji gimė Lirijos rūmuose Madride 1926 metų kovo 28 dieną.

Legenda teigia, kad dėl jos titulų jai turėtų lenktis Ispanijos karalius ir Didžiosios Britanijos karalienė.

Tačiau kuomet karalienė Elizabeth II 1988-aisiais lankėsi Madride, kunigaikštienė, kuri garsėjo kalbomis be užuolankų, atmetė tuos teiginius kaip „prasimanymą“ ir nusilenkė britų monarchei.

Tuomet Cayetana pasikalbėjo su karaliene apie jų vaikystę Londone. Kunigaikštienės tėvas buvo Ispanijos ambasadorius Britanijoje ir ji Bakingamo rūmuose aplankydavo Elizabeth, kuri tada buvo princesė, rašė ispanų laikraštis „El Pais“.

Ispanų geltonosios spaudos „karalienės“ neerzino tai, kad spauda po kaulelį narstė jos asmeninį gyvenimą.

„Jei jie tave pamiršta, tu esi niekas“, – 2011-ųjų rugsėjį ispanų žurnalui „Yo Dona“ sakė aristokratė – mėnuo prieš tai, kai ištekėjo už A.Diezo.

Po jungtuvių kunigaikštienė nusispyrė batelius ir šoko flamenką ant raudono kilimo prie įėjimo į Ponių rūmus, o paskui metė savo puokštę jos pasveikinti susirinkusiai miniai.

Pirmąją, 1947 metų spalį sudarytą jos santuoką su Donu Pedro Luisu Martinesu de Irujo, Sotomajoro kunigaikščio sūnumi, „The New York Times“ pavadino „prašmatniausiu Ispanijos socialiniu renginiu nuo monarchijos pabaigos“.

Praėjus šešeriems metams po kunigaikščio mirties 1972-aisiais, kunigaikštienė sukėlė skandalą Ispanijos aukštuomenėje ištekėdama už 11 metų jaunesnio buvusio jėzuitų kunigo Jesuso Aguirre, kuris buvo jos nuodėmklausys.

Po 2010-aisiais atliktos operacijos dėl skysčių susikaupimo smegenyse jos kalba sulėtėjo, bet tai nesutrukdė jai pernai su trečiuoju vyru nuvykti į Tailandą, nors vaikai nuogąstavo dėl jos sveikatos.

Didžiulis jos turtas – sakoma, kad ji galėtų nueiti nuo labiausiai į šiaurę nutolusio Ispanijos taško iki pat pietinės pakrantės net neiškeldama kojos iš savo žemių, – pavertė ją taikiniu kalboms, kad ji praturtėjo iš dalies dėl Europos Sąjungos subsidijų žemės ūkiui.

Labdaros organizacijos „Oxfam“ Ispanijos padalinys apskaičiavo, kad kunigaikštienė ir jos vaikai 2003 metais gavo 1,8 mln. eurų subsidijų.