Per išpuolį nukentėjo ir daugiau žmonių, praneša BBC. Incidentas įvyko kelios dienos po to, kai per Turkiją nuvilnijo didžiulė protestų prieš Rusijos veiksmus Sirijoje banga.

Ambasadorius buvo skubiai išgabentas į ligoninę. Pranešama, kad šūviai į nugarą buvo paleisti kaip tik tuo metu, kai A. Karlovas sakė kalbą. Liudininkų teigimu, užpuolikas paleido mažiausiai aštuonis šūvius.

Atakos vaizdo įrašas:

Rusijos televizijos praneša, kad ambasadorius lankėsi fotoparodoje „Rusija turkų akimis“.

Incidentas įvyko dieną prieš Turkijos užsienio reikalų ministro vizitą Maskvoje, kur jis turi susitikti su Rusijos ir Irano atstovais, rašo „Guardian“.

Andrejus Karlovas ėjo ambasadorius pareigas Turkijoje nuo 2013-ųjų. Pranešama, kad užpuoliką nukovė policijos pareigūnai.

BBC praneša, kad užpuolikas prieš paleisdamas šūvius sušuko „Allahu Akbar“ (dievas yra didis – DELFI) ir šaukė „nepamirškite Alepo“, bei „mes žuvome Alepe, tu mirsi čia“.

BBC duomenimis, užpuolikas buvo Ankaros policijos pareigūnas. Išpuolį jis įvykdė ne savo pamainos metu. Dėl to, kad buvo policijos pareigūnas, jis laisvai pateko į pastatą parodęs pareigūno pažymėjimą.

Ankaros meras Ibrahimas Melihas Gokcehas patvirtino, kad šaulys buvo policijos pareigūnas.

Iškart po incidento specialiosios pajėgos apsupo pastatą.

A. Karlovas buvo viena svarbiausių figūrų praėjusios savaitės derybose tarp Turkjos ir Rusijos sprendžiant rytų Alepo evakuacijos klausimą. Taip pat vaidino svarbų vaidmenį gerinant santykius po Rusijos naikintuvo numušimio 2015-aisias.

Rusija ir Turkija išgyveno gilią santykių krizę po to, kai 2015-aisias Turkija numušė Rusijos naikintuvą, kuris, kaip teigiama, įskrido į Turkijos oro erdvę. Paskutiniu metu abi šalys dėjo daug pastangų į dvišalių santykių gerinimą.

A. Karlovas anksčiau dirbo ambasadoriumi Šiaurės Korėjoje. Jam buvo 62-eji. Diplomato karjerą A. Karlovas pradėjo 1976-aisiais.

Maskva išpuolį laiko teroro aktu

Rusijos užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame išpuolį prieš savo ambasadorių Turkijoje pavadino „teroristiniu išpuoliu“ ir pranešė, kad šios atakos klausimas bus iškeltas per artimiausią Jungtinių Tautų saugumo tarybos posėdį.

Ankaros meras teigė, kad ši ataka įvykdyta su tikslu pakenkti Turkijos ir Rusijos santykiams.

„Šiandien per išpuolį Ankaroje patyrė sužeidimą, nuo kurio mirė, Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrejus Genadijevičius Karlovas; mes laikome tai teroro aktu, – pranešė žurnalistams pirmadienį vakare URM atstovė spaudai Marija Zacharova. – Žudikai bus nubausti“.

„Šiandien šis klausimas yra iškeltas JT Saugumo Taryboje, – pridūrė ji. – Terorizmas nelaimės.“

Apie šį išpuolį informuotas prezidentas Vladimiras Putinas.

Ankaros meras Melihas Gokcekas pareiškė, kad Rusijos ambasadorių Ankaroje pirmadienį nušovęs vyras, kaip nustatyta, buvo turkų policininkas.

„Tas užpuolikas yra policininkas“, – parašė M.Gokcekas savo oficialioje paskyroje tviteryje, kai anksčiau socialinėje žiniasklaidoje pasirodė daugybė pranešimų, atskleidusių šio kostiumą ir kaklaraištį vilkėjusio užpuoliko tapatybę.

Laikraštis „Yeni Safak“ savo svetainėje internete nurodė, kad užpuolikas, kurio inicialai yra M.M.A., dirbo riaušių policijoje Ankaroje. Jis šovė į ambasadorių kelis kartus kažką šaukdamas, girdėti žodžiai „Alepas“, „kerštas“.

A.Karlovas tuometu sakė kalbą per meno parodos atidarymą Ankaros Čankajos rajone esančiuose meno parodų rūmuose „Cagdas Sanatlar Merkezi“; šiame rajone yra įsikūrusios daugelis ambasadų, tarp jų ir Rusijos.

Prieš kelias dienas Turkijoje vyko protestų dėl Rusijos vaidmens Sirijoje. Nors dabar Maskva ir Ankara glaudžiai bendradarbiauja evakuojant Alepo gyventojus.

Protestuojantieji Turkijoje laiko Maskvą kalta dėl žmogaus teisių pažeidimų Alepe.

JAV pasmerkė tragišką išpuolį prieš Rusijos diplomatą Ankaroje

Jungtinės Valstijos greitai reagavo pasmerkdama ginkluotą išpuolį Turkijos sostinėje, kur buvo peršautas Rusijos ambasadorius Andrejus Karlovas.

„Mes smerkiame šį smurto aktą, kad ir koks būtų jo šaltinis. Mintimis ir maldomis esame su juo ir jo artimaisiais“, – pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kirby, kai dar nebuvo pranešta, kad A. Karlovas mirė.

JAV atstovas nespėliojo, kas galėtų būti šio išpuolio rengėjas; anot liudininkų, jį atliko ginkluotas vyras, reikalavęs „atkeršyti“ už Alepą.

Rusijos ginkluotosios pajėgos svariai padėjo Sirijos vyriausybės pajėgoms atkovoti Alepą iš sukilėlių praėjusią savaitę Turkijos kaimynėje Sirijoje.

Beje, Vašingtonas anksčiau perspėjo Maskvą, kad, remdama Basharo al-Assado režimą, ji rizikuoja radikalizuoti nuosaikiuosius sukilėlius ir paskatinti ekstremistų rėmimą.

Ataką pasmerkė Europos viršūnės

Lietuva smerkia išpuolį Ankaroje, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius

Lietuva smerkia išpuolį, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius Ankaroje, reiškia užuojautą šeimai.

„Mes smerkiame išpuolį, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius Ankaroje. Reiškiame užuojautą jo šeimai“, – savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pirmadienį vakare paskelbė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

V. Putinas ir R. T. Erdoganas kalbėjosi telefonu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po išpuoliu telefonu kalbėjosi su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu. Pokalbio metu aptartos įvykio detalės.

Abu politikai pritarė, kad tai – provokacinis veiksmas.

R. T. Erdogano teigimu, šiuo išpuoliu buvo siekiama pakenkti santykiams su Rusija. Tačiau jis pridūrė, kad norėjusiems pakenkti abiejų šalių santykiams nepavyks to pasiekti.

Per televiziją V. Putinas pareiškė, kad šis veiksmas, be jokių abejonių, yra provokacija, kuria siekiama sužlugdyti dvišalių santykių normalizavimo ir taikos Sirijoje procesus.
Pasak V. Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo, nagrinėti bylos į Turkiją atvyks grupė Rusijos tyrėjų.