Dėl silpnėjančios sveikatos imperatorius Akihitas yra pareiškęs užuominą apie norą atsisakyti oficialaus tautos monarcho vaidmens. Kilo daugybė klausimų, kas bus toliau. 82 metų amžiaus imperatorius norėtų žengti Japonijoje precedento neturintį ir negalimą pagal dabartinį įstatymą žingsnį - atsistatydinti iš imperatoriaus pareigų. Tarp keturių įpėdinių yra 10-metis princas Hisahitas (Hisahito), vienintelis imperatoriaus anūkas. Kiti trys įpėdiniai - 80 metų amžiaus Akihito brolis ir du imperatoriaus vidutinio amžiaus sūnūs.

Mirus buvusio Japonijos imperatoriaus Hirohito broliui Mikasai dėmesys nukrypo į senėjančios ir mažėjančios imperatoriškosios šeimos ateitį ir vėl svarstoma, ar turėtų būti leista moterims paveldėti sostą ir nutraukti 2 600 metų senumo tradiciją, kad sosto įpėdiniais tampa tik vyrai.

Remiantis Japonijos žiniasklaidos pranešimais, princas jau nuo gegužės mėnesio buvo gydomas ligoninėje, iš pradžių nuo plaučių uždegimo. Cituodama neįvardintus šaltinius, žiniasklaida skelbė, kad princo Mikasos sveikatos būklė staigiai pablogėjo ketvirtadienį.

Gimęs 1915-ųjų metų gruodžio antrą dieną, princas Mikasa buvo penktas eilėje į sostą. Jo brolis Hirohitas imperatoriaus pareigas ėjo daugiau kaip 60 metų - Antrojo pasaulinio karo laiku ir iki savo mirties 1989 metais.