Apie 2 000 žmonių dalyvavo mitinguose ir eitynėse Minske, kurie buvo didžiausi šalyje nuo 2010 metų.

Per šią nesankcionuotą akciją, pavadintą „Įtūžusių baltarusių maršu“, demonstrantai reiškė pasipiktinimą dėl įvesto mokesčio asmenims, ilgą laiką neprisidėjusiems prie valstybės biudžeto finansavimo, ir ragino A.Lukašenką atsistatydinti.

Demonstraciją organizavo pagarbą pelnę opozicijos lyderiai: buvęs kandidatas į prezidentus Nikolajus Statkevičius, 2015-aisiais paleistas po penkerius metus trukusio kalinimo, poetas Vladimiras Nekliajevas ir nepriklausomos profesinės sąjungos lyderis Genadijus Fedyničius.

A.Lukašenka įvedė 20 atlyginimo bazinių dydžių (apie 224 eurų) metinį mokestį asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas. Visuomenė šį įstatymą greitai praminė „veltėdžių“ mokesčiu.

Laiku nesumokėjus šios sumos gresia 2–4 bazinių dydžių (22–45 eurų) bauda arba areštas ir viešieji darbai.

Nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis lyderis šį mokestį įvedė asmeniniu įsaku ir argumentavo, kad juo siekiama kovoti su „socialiniu parazitavimu“.

Protestuotojai nešė plakatus su šūkiais, tokiais kaip „Prezidentas yra pagrindinis veltėdis!“, „Jau gana!“ ir „Tegyvuoja Baltarusija!“ Kai kurie žvangino keptuves ir degino pranešimus, raginančius sumokėti minėtą mokestį.

Jie žygiavo Minsko centre nuo prezidento administracijos biuro prie pagrindinio vyriausybės komplekso Nepriklausomybės aikštėje, kur taip įsikūrusi Mokesčių ministerija.

Policija neleido protestuotojams nužengti nuo šaligatvio ir trukdyti eismui, bet nieko nesulaikė.

„Vėltėdžių mokestis“ taikomas nuolat šalyje gyvenanatiems Baltarusijos piliečiams ir užsieniečiams, nemokantiems su darbo santykiai susijusių mokesčių ir neužsiregistravusiems kaip darbo ieškantys bedarbiai – įskaitant namų šeimininkes, iš savo ūkių pragyvenančius asmenis ir nelegaliai uždarbiaujančius Rusijoje.

Šį mokestį sumokėti buvo įpareigoti daugiau kaip 430 tūkst. baltarusių, bet tik apie 10 proc. jų tai jau padarė. Galutinis terminas sumokėti – vasario 20 diena.

Sovietų Sąjungoje komunistinis režimas bausdavo už „veltėdžiavimą“ – gyvenimą iš ne darbo pajamų, taip pat vengimą įsidarbinti. Ši tvarka taip pat būdavo pasitelkiama nubausti disidentams, pavyzdžiui, Jozefui Brodskiui.

Rusijos įstatymų leidėjai neseniai taip pat svarstė galimybę įvesti tokią priemonę.

Baltarusiją krečiant giliai ekonomikos krizei A.Lukašenka inicijavo kai kurių nepopuliarių reformų, pavyzdžiui, nuo šių metų palaipsniui trejais metais padidinti išėjimo į pensiją amžių. Iki šiol moterys į pensiją galėdavo išeiti sulaukusios 55, o vyrai – 60 metų.

„Nordea“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas tvirtina, kad baltarusius į gatves išvijo ne tik įvestas naujas mokestis, tačiau ir stagnuojantys atlyginimai. Apie tai jis paskelbė savo socialinio tinko „Facebook“ anketoje.

В Беларуси вечерело...
Несколько тысяч #дармаеды в Минске подходит к зданию правительства!pic.twitter.com/f2bDTMdtwG
— Жизнь в Резервации (@CleanAuthoritie) February 17, 2017