Teisėsauga už tvoros taip pat pasistatė vandens patrankas, pažymi MTI.

Policija bandė sustabdyti minią, kuri į pareigūnus svaidė plastikinius butelius su vandeniu. Pranešimų apie sužalojimus nėra. Kelių žmonių akyse nuo dujų pasirodė ašaros.

Minia, atvykusi iš Serbijos pasienio Horgoso miesto, liko už tvoros priešais policijos kordoną. Į juos buvo atsukta vengrų policijos vandens patranka.

Policija teigė, kad agresyvūs migrantai pralaužė pasienio tvorą, todėl juos pasitiko linijomis išsirikiavusi riaušių policija.



„Policija ėmėsi teisėtų ir proporcingų veiksmų, kad apsaugotų Vengrijos valstybinę sieną ir išorinę Europos Sąjungos sieną“, - savo pranešime teigė policija.

Pasak jos, „minia Serbijos pusėje tapo agresyvi ir į policiją Vengrijos pusėje pradėjo mėtyti akmenis, butelius bei pagalius ir tuomet perėjo sienos užtvarą“.

Pranešama, kad Serbija nepateisina Vengrijos veiksmų, kurių metu prieš pabėgėlius panaudotos ašarinės dujos. „AP“ žurnalistai teigia, kad serbai pasiruošę protestuoti prieš šiuos Vengrijos veiksmus.

BBC korespondentas praneša, kad buvo paleisti kažkokie šūviai ir kad prie sienos atvyko trys greitosios pagalbos automobiliai.

Jis pažymėjo, kad riaušių policija buvo apmėtyta buteliais, plytgaliais ir akmenimis.

Televizijos reportažuose matyti, kaip fone aidint sirenoms, pabėgėliai plauna akis vandeniu ir bando užsidengti veidus.



Serbijos pusėje buvęs AFP reporteris pranešė, kad protestuose dalyvavo apie 300 asmenų iš maždaug 500 žmonių minios.

Ašarinių dujų paveikti vaikai verkė, nes jos sukelia kvėpavimo sutrikimų ir dirgina akis. Pranešama, kad susirėmimų metu kai kuriems prireikė medicininės pagalbos, kurią suteikė Serbijos medicinos personalas. Dauguma nukentėjo nuo ašarinių dujų, tačiau vienam vyriškiui kraujavo koja, teigiama „AP“ naujienų agentūros pranešime.

Virš minios aukštai skraidė sraigtasparnis.

Anksčiau šią savaitę Vengrija uždarė savo pietinę sieną, kur viena judriausių neoficialių perėjų iš Serbijos į Europos Sąjungą visiškai užtverta.


Vengrija praneša, kad sužeista 20 policininkų

Vengrijoje prie sienos su Serbija, trečiadienį kilus susirėmimams su migrantais, sužeista 20 policininkų, pranešė Vengrijos vyriausybė.„Per susirėmimus tarp migrantų ir policijos, 20 policininkų sužeista“, – sakė Gyorgy Bakondi ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausiasi patarėjas.

Anksčiau pranešta, kad Vengrijos policija trečiadienį panaudojo vandens patranką ir leido ašarines dujas į protestuojančius migrantus, negalinčius kirsti sienos iš Serbijos ir pradėjusius mėtyti akmenis į policininkus.

Protestuose dalyvavo apie 300 asmenų iš maždaug 500 žmonių minios. Policija iššovė mažiausiai 20 ašarinių dujų granatų, o minia šūkavo arabiškai bei kilnojo kumščius. Ašarinių dujų paveikti vaikai verkė, nes jos sukelia kvėpavimo sutrikimų ir dirgina akis. Virš minios aukštai skraidė du sraigtasparniai:vienas – kariškių, kitas – policijos.

Šis incidentas kilo prie Reskės II sienos perėjimo punkto tarp Serbijos ir Vengrijos. Anksčiau šią savaitę Vengrija uždarė savo pietinę sieną, atkirsdama migrantams vieną judriausių kelių iš Serbijos į Europos Sąjungą.

Ašarinių dujų teko paragauti ir serbų policininkams, kurie veidus dangstėsi nosinėmis.

Vengrijos televizijos M1 TV naujienų laidai užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto sakė prašęs Belgrado nurodyti serbų policininkams imtis veiksmų prieš ramybės drumstėjus pasienyje.

Austrija per ateinančias kelias valandas ruošiasi įvesti pasienio kontrolę

Austrijos vidaus reikalų ministrė Johanna Mikl-Leitner patvirtino, kad Austrija įves pasienio kontrolę Slovėnijos pusėje. Pasak ministrės, visi, kurie nori kreiptis į Austriją dėl prieglobsčio suteikimo, gali tai padaryti, tačiau taip pat ji pabrėžė, kad Austrija nori pasiųsti „stiprią žinią“, kad ji nesitaikstys su nekontroliuojamu migrantų srautu.

Pavojus ir Kroatijoje: imamasi atsargumų priemonių

Tęsiantis susirėmimams Serbijos ir Vengrijos pasienyje, kai kurie pabėgėliai pasuko link Serbijos sienos su Kroatija, tad policija iškvietė Kroatijos išminavimo ekspertus, nes susirūpinta, kad pabėgėliams gali kelti pavojų minų laukai, likę po 1991-95 m. karo Kroatijoje, praneša „Reuters“.

Pranešama, kad iš Serbijos į Kroatiją perėjo apie 350 pabėgėlių. Jie yra registruojami ir pervežami į priėmimo centrus netoli šalies sostinės Zagrebo.

Su mumis susiekė policija ir į pasienio zoną Rytų Kroatijoje mes jiems išsiuntėme išminuotojų komandą“, – „Reuters“ pranešė anonimu pageidavęs likti pareigūnas iš Kroatijos išminavimo centro.

Pareigūnas nurodė, kad išminavimo ekspertai, vykdantys išminavimo darbus Rytų Kroatijoje, buvo išsiųsti patikrinti, ar visi minų laukai tinkamai pažymėti.

Rytų Kroatijoje, kuri ribojasi su Serbija, vyko mūšiai per 1991-95 metų karą, kai Kroatija atskilo nuo federalinės Jugoslavijos.

Migrantai sugeba prasmukti

Nedidelėms migrantų grupelėms vis dar pavyksta nepastebėtoms įsmukti iš Serbijos į Vengriją. Antradienį Vengrija uždarė savo pasienį ir sulaiko visus pabėgėlius, mėginančius prasigauti per spygliuotos vielos tvorą.

Ankstyvą trečiadienį raitųjų policininkų ekipažas lauke, netoli spygliuotos sienos, sulaikė 14 žmonių grupę iš Afganistano, tarp kurių buvo penkios jaunos mergaitės ir viena pagyvenusi moteris.

Taip pat kartais sutinkamos nedidelės vyrų grupelės, einančios keliais, vedančiais tolyn nuo Vengrijos sienos. Vienas iš vyrų praeinančio reporterio pasiteiravo, ar kelias, kuriuo jie eina, veda į Budapeštą.

Vengrijos policija jau sulaikė mažiausiai 174 migrantus, kaltinamus nelegaliai kirtus Vengrijos sieną.

Smerkia „drakoniškus“ Vengrijos įstatymus

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ teigia, kad Vengrija, pradėjusi areštuoti pabėgėlius, bandančius prasiveržti pro šalies sieną, taiko „drakoniškus įstatymus“, skelbia „Ibtimes“.

Vengrijai uždarius savo sieną su Serbija, pabėgėliai patraukė Kroatijos kryptimi. Budapeštas taip pat pradėjo areštuoti migrantus, bandančius nelegaliai prasiveržti pro 175 km ilgio tvorą palei šalies sieną su Serbija.

„Vengrija, nuo konfliktų ir persekiojimo bėgančius žmones sutinkanti spygliuota tvora, karinėmis pajėgomis ir drakoniškais įstatymais, rodo bjaurų Europos chaotiško atsako į augančią pabėgėlių krizę veidą“, – pažymėjo „Amnesty International“.

Premjero patarėjas saugumo klausimais Giorgijus Bakondis pranešė, kad pareigūnai sulaikė šimtus pabėgėlių, bandžiusių neteisėtai kirsti šalies sieną. Kai kurie iš jų buvo apkaltinti bandymais apgadinti tvorą. Pagal naujus įstatymus už nelegalų sienos kirtimą asmenims grės iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Vengrija anksčiau pabėgėliams, laukiantiems prie šalies sienos, arabų kalba paskelbė, kad siena nebus atidaryta. Budapeštas taip pat paskelbė nepaprastąją padėtį dviejose teritorijose netoli Serbijos sienos. Jose buvo dislokuota karių.

Slovakijos ministras pirmininkas: „Europos Sąjunga nebėra saugi vieta po šimtų tūkstančių daugiausia ekonominių migrantų „antplūdžio“

„ES, kurią užplūdo šimtai tūkstančių migrantų, liovėsi buvusi saugi vieta“, – sakė R.Fico parlamente, pridurdamas, kad „90 procentų iš tų žmonių yra ekonominiai migrantai“.

Tarp atvykėlių „gali būti keli tūkstančiai potencialiai labai pavojingų asmenų“, pridūrė jis, išreikšdamas susirūpinimą dėl „Islamo valstybės“ džihadistų, kurie prisidengę pabėgėliais galėjo patekti į ES.

„Mūsų saugumas yra visų svarbiausia“, – sakė jis.

Pasak premjero, nors Slovakija „privalo demonstruoti solidarumą ir padėti žmonėms, kurie bėga nuo karo, neturi ką valgyti..., mes neprivalome padėti ekonominiams migrantams“.

Slovakijos lyderis yra tarp griežčiausiai besipriešinančių Europos Komisijos pateiktam privalomų kvotų planui, pagal kurį turėtų būti paskirstyti į ES atvykę pabėgėliai.

Socialdemokratas R.Fico taip pat perspėjo, kad precedento neturintis pabėgėlių ir migrantų antplūdis iš karo draskomų Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalių į ES gali išprovokuoti ultradešiniųjų jėgų iškilimą.

„Jeigu mes nesulaikysime migrantų bangos, kyla pavojus, kad tradiciškai proeuropietiškas partijas pakeis nacionalistinės, ksenofobiškos ir antieuropietiškos partijos“, – sakė jis.

Slovakija pirmadienį pranešė stiprinanti sienų kontrolę Austrijos ir Vengrijos pasienyje.

Skirtingai negu kaimyninėse Austrijoje ir Vengrijoje, Slovakija matė nedaug pabėgėlių ir migrantų, siekiančių per ją patekti į Vokietiją. Slovakija, turinti 5,4 mln. gyventojų, į Europos Sąjungą įstojo 2004 metais.