„Šiuo metu Serbijos piliečiai ir Serbijoje registruoti automobiliai negali patekti į Kroatiją“, – telefonu policijos pareigūnas sakė „Reuters“.

Vėlyvą trečiadienį Serbija uždraudė į šalį iš Kroatijos įvežti krovinius su prekėmis. Tokio konflikto tarp Kroatijos ir Serbijos nebuvo nuo 2000 metų.

Belgradas embargo įvedimą sieja su pasienio apribojimais, įvestais ES narės Kroatijos, kuri užsipuolė savo rytinę kaimynę dėl migrantų nukreipimo į šalį.

Zagrebas savo ruožtu uždraudė iš Serbijos į šalį įvažiuoti visiems sunkvežimiams, išskyrus tuos, kurie veža gendančius produktus, ir uždarė septynis iš aštuonių savo pasienio punktų. Šalies teigimu, Serbija turi nukreipti migrantus ne tik į Kroatiją, bet ir į Vengriją bei Rumuniją.

Kroatijos ministras pirmininkas pareiškė apgailestaujantis dėl esamos situacijos.

Vengrija sako, kad trečiadienį į šalį atvyko 10 046 migrantai - naujas rekordas

Į Vengriją atvykstančių migrantų skaičius pasiekė naują rekordą - trečiadienį šalies sieną kirto 10 046 žmonių, siekiančių gauti prieglobstį Europoje, ketvirtadienį pranešė vengrų policija, pabėgėliams toliau plūstant per Balkanų vakarinį regioną į Šiaurės Europą.

Pasak policijos, iš viso 9 939 migrantai pateko į šalį kirtę sieną su Kroatiją, o dar 102 atvyko iš ES nepriklausančios Serbijos.

Ankstesnis rekordas buvo pasiektas rugsėjo 14 dieną, kai į šalį atvyko 9 380 migrantų, kurie suspėjo patekti į Vengriją prieš tai, kai ji aklinai atsitvėrė spygliuota užtvara nuo Serbijos.

Vengrija svarsto galimybę leisti į Vakarus keliaujantiems migrantams kirsti šalies teritoriją

Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas ketvirtadienį pareiškė svarstantis galimybę leisti į Vakarų Europą keliaujantiems migrantams nevaržomai kirsti šalies teritoriją.

Apie tokią galimybę jis užsiminė tą pačią dieną, kai vengrų policija pranešė, kad į šalį atvykstančių migrantų skaičius pasiekė naują rekordą - trečiadienį šalies sieną kirto 10 046 žmonės, siekiantys gauti prieglobstį Europoje.

V.Orbanas po ketvirtadienį paryčiais pasibaigusio Europos Sąjungos lyderių susitikimo dėl pabėgėlių krizės sakė, kad Vengrija gali leisti migrantams laisvai kirsti šalies teritoriją, kad jie galėtų tęsti savo kelionę į Vokietiją ar Austriją, kur traukia nemaža dalis pabėgėlių.

Premjeras pacitavo Austrijos kanclerį Wernerį Faymanną, kuris „aiškiai pasakė: „Jei vienintelis būdas juos sustabdyti yra tvora, tuomet verčiau turėtume juos praleisti“.

„Būtent tai ir turėtų būti apsvarstyta“, - sakė V.Orbanas.

A. Merkel: sprendimo paskirstyti 120 tūkst. pabėgėlių toli gražu nepakanka

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė, kad susitarimo paskirstyti 120 tūkst. pabėgėlių po Europos Sąjungos valstybes toli gražu nepakanka, kad būtų išspręsta rimčiausia migracijos krizė Senajame žemyne nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Esu tikra, kad Europai reikia ne tik tokio selektyvaus perkėlimo, o kur kas labiau ilgalaikio proceso sąžiningam pabėgėlių paskirstymui po valstybes nares“, - sakė A.Merkel parlamente.

„Pirmas žingsnis žengtas, tačiau dar esame toli nuo tos vietos, kur turėtume būti“, - pridūrė ji.