Kvaišalai deginami pirmadienį minint Tarptautinę kovos su narkomanija ir narkotikų kontrabanda dieną, po dar vienų metų, kai buvo konfiskuotos rekordinės narkotikų siuntos iš atokių Mianmaro, Laoso, Pietų Kinijos ir Šiaurės Tailando pasienio sričių.

Mianmaras išlieka tarp didžiausių narkotikų gamintojų pasaulyje: tai niūrus palikimas dešimtmečius trukusio pilietinio karo pasienio regionuose, kur vyriausybinės pajėgos ir etniniai sukilėliai varžėsi dėl šios pelningos prekybos kontrolės.

Ginkluotos gaujos pagamina daugybę opijaus, heroino, kanapių ir milijonus metamfetamino tablečių su kofeinu, vėliau kontrabanda gabenamų į Pietryčių Azijos šalis.

Per tris oficialias pirmadienio ceremonijas Mianmare buvo sudeginta opijaus, heroino, kokaino ir metamfetamino už maždaug 385 mln. dolerių (343 mln. eurų).

„Tai didžiausias konfiskuotų narkotikų deginimas per (Mianmaro) istoriją“, – sakė aukšto rango pareigūnas iš policijos kovos su narkotikais departamento sostinėje Neipide. Jis prašė neskelbti jo pavardės.

Vienoje pramonės zonoje Bankoko pakraštyje Tailando pareigūnai sudegino narkotikų už maždaug 589 mln. dolerių (524 mln. eurų), įskaitant 7,8 tūkst. kg metamfetamino tablečių su kofeinu ir 1 185 kg stipresnio kristalinio metamfetamino.

Didžiulius konfiskuojamų narkotikų kiekius Mianmaras ir Tailandas dažnai vadina įrodymu, kad jie mažina didžiulę narkotikų prekybą regione. Tačiau policijos agentai sako, jog konfiskuojamos siuntos yra tik ledkalnio viršūnė, nes gamintojai didina gamybą, kad patenkintų didėjančią paklausą visoje Pietryčių Azijoje ir, taip pat, Bangladeše bei Indijoje.

Minėtas Mianmaro policijos pareigūnas sakė, kad beveik visi sudeginti narkotikai yra iš rytinės Šanų valstijos, rajonų, kuriuos kontroliuoja etninės ginkluotos grupės.

Svarbiausia jų yra „Jungtinė Va valstijos armija“ (UWSA), turinti 25 tūkst. kovotojų ir laikoma geriausiai ginkluota narkotikų prekeivių gauja Azijoje. Grupuotė kontroliuoja savo autonomines teritorijas prie sienos su Kinija ir palaiko glaudžius ryšius su Pekinu.

Nepaisydama savo reputacijos va tauta neigia gaminanti narkotikus ir net surengė savą narkotikų deginimą Ponpakjino kaime.

Mianmaras taip pat stengėsi slopinti šalyje didėjantį narkotikų vartojimą.

Ekspertai sako, kad metamfetamino su kofeinu vartojimas smarkiai išaugo etninėms ginkluotoms gaujoms pradedant ne tik eksportuoti šias tabletes, bet ir siūlyti jas vidaus vartotojams.

Tarp 13,5 tūkst. žmonių, šiemet teistų už narkotikų kontrolės įstatymų pažeidimus, yra ir budistų vienuolių, ir karininkų. Šis skaičius yra 50 proc. didesnis nei pernai, rodo duomenys, kuriuos matė naujienų agentūra AFP.

Bandydama kovoti su šia rykšte Mianmaro naujoji civilinė vyriausybė siekia persvarstyti griežtus kovos su narkotikais įstatymus, priimtus valdant buvusiai kariškių vyriausybei.

Pagal dabartinius įstatymus, žmones, pas kuriuos randama net labai mažai narkotikų, galima nuteisti kalėti ilgus metus.

„Griežtomis bausmėmis narkomanams negalima kovoti su narkotikų kontrabandos šalyje kilimu“, – sakė minėtas policijos pareigūnas.

Tuo tarpu Tailande kalinių skaičius yra šeštas pasaulyje, o pagal įkalinimų procentą šalis yra dešimta pasaulyje. Šią padėtį didele dalimi lemia griežti kovos su narkotikais įstatymai.