Vidaus reikalų misterijos pranešime sakoma, kad 22-ejų metų įtariamam mirtininkui sprogdintojui Akbaržonui Džalilovui, gimusiam Kirgizijoje, po mirties panaikinta Rusijos pilietybė.

Pilietybė panaikinta ir jo tėvui, savo prašyme pateikusiam melagingą informaciją, nurodė ministerija.

Toks veiksmas gali tapti precedentu kitiems atvejams, kai dalyvavimu džihadistų grupės „Islamo valstybė“ (IS) veikloje įtartiems asmenims gali būti panaikinta Rusijos pilietybė.

Viešai niekas neprisiėmė atsakomybės dėl sprogimo Sankt Peterburgo metropolitene, bet Rusijos pareigūnai sako tiriantys ryšius su IS džihadistais, grasinusiais smogti objektams Rusijoje, keršijant už rusų dalyvavimą Sirijos karinėse operacijose.

Anksčiau penktadienį buvo pranešta, kad Sankt Peterburgo ligoninėje mirė moteris, nukentėjusi per sprogimą metropolitene, tad aukų skaičius padidėjo iki 16, įskaitant ir mirtininką.

Miesto vicegubernatorė Ana Mitianina sakė, kad mirė 1960 metais gimusi moteris, sunkiai sužeista balandžio 3 dieną per sprogimą viename metropoliteno traukinio vagonų. Dar 23 žmonės tebegydomi, keturių iš jų būklė – sunki.

Sąryšyje su šiuo išpuoliu sulaikyta10 vyrų, kilusių iš Vidurinės Azijos; tarp jų yra ir Abroras Azimovas, laikomas vienu iš šio teroro akto organizatorių.

Už grotų laikomas ir jo vyresnysis brolis Akramas, gimęs 1988 metais. Federalinė saugumo tarnyba (FSB) įtaria juos ryšiais su pasaulinėmis teroristų grupuotėmis.

FSB teigimu, „Akramas Azimovas bendrininkaudamas padėjo gabenti pinigus, panaudotus atakos rengimui, ir rūpinosi ryšiais su tarptautinių teroristinių organizacijų pasiuntiniais“.

Uzbekų kilmės Abroras ir Akramas Azimovai gimė pietų Kirgizijoje; 2013 metais jie gavo Rusijos pilietybę.

FSB vadovas Aleksandras Bortnikovas ketvirtadienį sakė žurnalistams, kad jau baigiama nustatyti, kas užsakė šį sprogdinimą.