Miguelis Angelis Trevino, dar žinomas kaip Z-40, buvo sučiuptas, kai kariškių sraigtasparnis nutūpė priešais pikapą, kuriame jis važiavo kartu su dviem bendrais žvyrkelyje netoli šiaurės rytinio miesto Nuevo Laredo, besiribojančio su Teksasu, nurodė pareigūnai.

Jūrų pėstininkai automobilyje rado 2 mln. JAV dolerių (5,3 mln. litų) grynaisiais pinigais, taip pat aštuonis galingus šaunamuosius ginklus ir 500 šovinių. Manoma, kad kiti du suimtieji yra vadeivos asmens sargybinis ir grupuotės narys, atsakingas už finansus.

„Nebuvo iššautas nė vienas šūvis“, – vidaus reikalų ministras Eduardo Sanchezas sakė per spaudos konferenciją.

Ministerija paskelbė suimto 40-mečio narkotikų barono nuotrauką, kurioje jis matomas vilkintis ilgus juodus marškinius, sukruvinta apatine lūpa ir mėlyne ant dešiniojo skruosto. Ši nuotrauka buvo padaryta po M.A.Trevino arešto apie 3 val. 45 min. vietos (11 val. 45 min. Lietuvos) laiku, o vėliau jis buvo išgabentas į sostinę.

M.A.Trevino kaltinamas organizuotu nusikalstamumu, žmogžudystėmis, narkotikų kontrabanda, kankinimais ir pinigų plovimu.

„Zetas“ laikoma viena iš grėsmingiausių organizuotų nusikalstamų grupuočių Meksikoje. Jis buvo įkurta buvusių elitinių pajėgų karių, nors pats M.A.Trevino niekada nebuvo karys.

Iš pradžių „Zetas“ veikė kaip Meksikos įlankos kartelio ginkluotų smogikų gauja, tačiau abi grupuotės atsiskyrė 2010 metais, pradėdamos žiaurius karus dėl teritorijos ir įtakos šiaurės Meksikoje.

„Zetas“ taip pat kovoja dėl pelningų narkotikų kontrabandos maršrutų į Jungtines Valstijas su Sinaloa karteliu, kuriam vadovauja Meksikoje labiausiai ieškomas žmogus – Joaquinas Guzmanas (Choakinas Gusmanas), pravarde „El Chapo“.

Ši grupuotė taip pat užsiima reketu, degalų vagystėmis ir produktotiekių ir neteisėtų migrantų pervežimu. „Zetas“ taip pat veikia Centrinėje Amerikoje.

M.A.Trevino buvo sučiuptas praėjus aštuoniems mėnesiams po to, kai Meksikos kariai per susišaudymą šiaurinėje Koahuilos valstijoje nukovė jo pirmtaką Heriberto Lazcano (Heribertą Laskaną) – tačiau to vadeivos kūnas keliomis valandomis vėliau buvo pagrobtas ginkluotų užpuolikų iš laidojimo namų.

M.A.Trevino tapo įtakingiausiu narkotikų kontrabandos baronu, suimtu po to, kai prezidentas Enrique Pena Nieto perėmė šalies vadovo postą pernai gruodį. Meksika buvo pasiūliusi 2,3 mln. JAV dolerių, o Jungtinės Valstijos – 5 mln. dolerių premiją už jo sučiupimą.

E.Pena Nieto pažadėjo įgyvendinti naują strategiją, labiausiai orientuotą į smurto mažinimą – vykdant nusikalstamumo prevencijos programas ir planus įkurti sukarintas policijos pajėgas.

Prezidento pirmtakas Felipe Calderonas pasiuntė tūkstančius karių kovoti su narkotikų kontrabanda, atėjęs į valdžią 2006 metais.

Nors per jo kadenciją buvo sučiupti arba nužudyti daugiau nei 20 iš 37 labiausiai ieškomų narkotikų baronų, F.Calderono pasiekimus temdė didžiulio masto kraujo liejimas: 2006-2012 metais su narkotikų kontrabanda siejamo smurto aukomis tapo apie 70 tūkst. žmonių.

M.A.Trevino buvo sučiuptas po daugelį mėnesių trukusių pastangų susekti jo judėjimą. Pareigūnai nustatė, kad jis važinėjo neasfaltuotais keliais tarp Koahuilos ir Tamaulipaso valstijos, kurioje yra Nuevo Laredas, sakė E.Sanchezas.

Nors jo areštas tapo svarbiu pasiekimu Meksikos vyriausybei, analitikai perspėja, kad sučiupus narkotikų baronus smurtas dažnai tik dar labiau padidėja dėl kovų grupuočių viduje arba varžovams mėginant užgrobti susilpnėjusių konkurentų teritoriją.

M.A.Trevino turi brolį, kuris taip pat priklauso „Zetas“, tačiau nežinoma, ar Omaras Trevino (Omaras Trevinas), žinomas kaip Z-42, gali jį pakeisti, nurodo Teksase įsikūręs saugumo analitinis centras „Stratfor“.

„Zetas“ varžovai „tikriausiai laikys tokį pasikeitimą silpnumo momentu. Jie gali atakuoti „Los Zetas“ jų tvirtovėse arba kitaip mėginti išstumti „Los Zetas“ iš jų teritorijų“, – rašo „Stratfor“.

„Zetas“ kartelis siejamas su kai kuriais žiauriausiais nusikaltimais per Meksikos narkotikų karą, įskaitant 72 migrantų nužudymą 2010 metų rugpjūtį ir vienų lošimo namų padegimą Monterėjaus mieste 2011-ųjų rugpjūtį, kai žuvo 52 žmonės.

Pasak E.Sanchezo, M.A.Trevino įtariamas įsakęs nužudyti tuos 72 migrantus ir dar 193 žmones, kurių lavonai 2011 metais buvo rasti Tamaulipase.