Pasak jo, riaušės kilo Topo Čiko kalėjime pramoniniame Monterėjaus mieste trečiadienį prieš vidurnaktį, ir pareigūnai kalinius sutramdė apie pusę antros ketvirtadienį.

„Mes patyrėme tragediją, kuri kilo dėl sunkių gyvenimo sąlygų įkalinimo įstaigose “, – sakė J.Rodriguezas.

„Galime patvirtinti 52 žmonių žūtį... Aukų tapatybių nustatymas tęsiasi“, – pridūrė jis, nenurodęs, ar tarp kalėjimo pareigūnų yra nukentėjusių.

Jis sakė, kad visi nukentėjusieji yra vyrai ir atmetė būgštavimus, kad per šias riaušes galėjo nukentėti ir moterys bei vaikai. Tarp 12 sužeistųjų penki yra sunkios būklės.

Į kautynes įsitraukė ir narkotikų kartelio „Zetas“ lyderio grupė, nurodė J.Rodriguezas, dar pažymėjęs, kad kaliniai padegė tiekimo patalpas.

Į kalėjimą buvo įvesti kariai ir federalinės policijos pajėgos, kad padėtų kontroliuoti kalėjimą. Pasak gubernatoriaus, iš kalėjimo nepabėgo nė vienas kalinys.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad naktį iš minėto kalėjimo buvo matomos besiveržiančios liepsnos, o įtūžę kalinių artimieji svaidė akmenis į kalėjimo vartus.

Į Topo Čikokalėjimą buvo atsiųstos riaušių policijos ir greitosios medicinos pagalbos pajėgos, o žinių apie kalinius laukiantys jų artimieji susispietė prie įkalinimo įstaigos vartų.

Kai kurie jų per vartus mėtė akmenis, kiti šūkavo, tikėdamiesi išgirsti kokios nors informacijos apie suimtuosius.

Televizijos kanalas „Televisa“ anksčiau pranešė apie 30 žuvusiųjų, o televizija „Milenio“ nurodė, kad tarp 50 nukentėjusiųjų yra ir kalėjimo apsaugininkų, ir kalinių.

Televizijos reportaže, kuris buvo nufilmuotas dar prieš aušrą, buvo matyti pastate siaučiančios liepsnos.

Pasak televizijos „Milenio“ ir laikraščio „Reforma“, kalinių riaušės kilo per įtariamą bandymą pabėgti.

Incidentas įvyko popiežiaus Pranciškaus kelionės į Meksiką išvakarėse. Jos metu pontifikas turėtų apsilankyti kitame garsiame šalies kalėjime, esančiame šiauriniame Siudad Chuareso mieste, JAV pasienyje.