Kalinino ligoninės Donecke chirurgas Aleksandras Kuznecovas trečiadienį parodė operacijos, per kurią pacientui buvo pašalinta kasetinės bombos skeveldra, nuotraukas. Jo duomenimis, pacientas yra prorusiškas kovotojas iš Slovjansko.

Vyras buvo sužeistas mūšių pradžioje. Skeveldrinis sprogmuo pataikė į plaučius, tačiau jis išgyveno. Vienoje nuotraukoje matyti ant marlės tvarsčio padėta maždaug 4 cm bombelė.

Antradienį kitas tos pačios ligoninės gydytojas pasakojo, kad kovų tarp prorusiškų sukilėlių ir Ukrainos karių pradžioje buvo atlikta dešimtys chirurginių operacijų, per kurias pašalintos tokios skeveldros. Vieno sužeistojo kūne jų esą rasta „20 ar 30“.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) kaltina Ukrainos pajėgas per mūšius su separatistais šalies rytuose naudojus kasetines bombas. Kariuomenės atstovai tai neigia. Ukrainos prezidentūra pažadėjo ištirti kaltinimus.

Sprogusios kasetinės bombos futbolo aikštės dydžio plote paskleidžia šimtus mažesnių bombelių, kurios dar daugelį metų kelia grėsmę žmonių gyvybei. 113 valstybių yra pasirašiusios konvenciją dėl kasetinių bombų uždraudimo. Be kitų, to nėra padariusios Ukraina, Rusija ir JAV.