„Nėra jokios Krymo okupacijos. Krymas - Rusijos Federacijos regionas. Rusijos regionų tema nėra užsienio diskusijų klausimas“, - sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams per telefoninę konferenciją.

Rusijos parlamentas praėjusių metų kovo 21 dieną pritarė Krymo aneksijai, kai šio pusiasalio gyventojai tarptautinės bendrijos pasmerktame referendume pasisakė už atsiskyrimą nuo Ukrainos ir prisijungimą prie Rusijos Federacijos.

Maskva jau anksčiau ne kartą sakė, jog nesugrąžins Krymo Ukrainai.

JAV neatšauks Maskvai dėl Krymo įvestų sankcijų, kol tęsis jo okupacija

Jen Psaki
Vašingtonas pirmadienį pažadėjo, jog neatšauks Maskvai dėl Krymo aneksijos įvestų sankcijų, kol šis pusiasalis nebus sugrąžintas Ukrainai, ir paragino prezidentą Vladimirą Putiną užbaigti jo okupaciją.

„Per pirmąsias netikro „referendumo“ Kryme, kuris buvo surengtas akivaizdžiai pažeidžiant Ukrainos įstatymus ir Ukrainos konstituciją, metines Jungtinės Valstijos dar kartą smerkia balsavimą, kuria nebuvo savanoriškas, skaidrus ar demokratiškas“, - sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Jen Psaki.

Rusija pirmadienį pradėjo tris dienas truksiančias pompastiškas iškilmes, skirtas paminėti pirmąsias metines po Kryme surengto referendumo, per kurį šio Juodosios jūros pusiasalio gyventojai nubalsavo atsiskirti nuo Ukrainos ir prisijungti prie Rusijos Federacijos.

Vakarai Krymo atplėšimą nuo Ukrainos laiko neteisėtu teritorijos perėmimu.

„Rusija, pasitelkusi savo kariuomenę, jėga užėmė ir okupavo Krymą, suverenią Ukrainos teritoriją, ir tuomet surengė neteisėtą vadinamąjį referendumą, nevykusiai mėgindama pateisinti savo veiksmus“, - sakė J.Psaki žurnalistams.

„Per praėjusius metus Rusija ėmėsi didžiulio masto represijas Kryme, išstumdama nevyriausybines organizacijas ir priversdama kitų tautinių mažumų, įskaitant Krymo totorius, narius bėgti arba slėptis“, - pridūrė ji.

Kitame pareiškime J.Psaki nurodė, kad „šią savaitę, kai Rusija mėgina įteisinti savo cinišką ir suplanuotą Krymo „išvadavimą“, mes dar kartą patvirtiname, kad sankcijos, susijusios su Krymu, nebus atšauktos, kol tęsis okupacija“.

V. Klyčko: V. Putinas turi būti sustabdytas

Ukrainietis bokso sunkiasvorių pasaulio čempionas Volodymyras Klyčko pasmerkė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, sakydamas, kad jo veiksmai Rytų Ukrainoje gali sukelti Trečiąjį pasaulinį karą.

38 metų sportininkas šiuos komentarus išsakė neseniai duodamas interviu Prancūzijos sporto dienraščiui „L'Equipe“, ruošdamasi apginti savo titulą kovoje su amerikiečiu boksininku Bryantu Jenningsu. Jiedu susitiks ringe Niujorko arenoje „Madison Square Garden“ balandžio 25 dieną.

Paklaustas, ką pasakytų V.Putinui, jeigu su juo asmeniškai susitiktų, V.Klyčko atsakė: „Kad jis kartoja tas pačias klaidas, kurios buvo daromos praeityje.“

„Šis karas (Rytų Ukrainoje) neturi prasmės – mes (Ukraina ir Rusija) esame kaip broliai, – pabrėžė jis. – Po dvejų, penkerių ar 20 metų Rusija atsiprašys dėl agresijos ir Krymo pusiasalio aneksijos.“

„Po to, kas įvyko Antrajame pasauliniame kare, negalima pažeidinėti tarptautinių įstatymų. Tai, kas dabar vyksta, gali sukelti Trečiąjį pasaulinį karą.“

Volodymyras Klyčko, kurio vyresnis brolis Vitalijus po sėkmingos boksininko karjeros tapo politiku ir dabar yra Kijevo meras, taip pat paragino Vakarų šalis griežčiau elgtis su Rusija.

„Manau, kad Europos bendruomenė miega. Putinas daro, ką nori“, – sakė jis.

„Bokse sakoma: į agresyvumą atsakyk agresyvumu. Jis (V.Putinas), nesustos, jeigu neparodysime, kur yra ribos. Jis žygiuos toliau“, – perspėjo sportininkas.