Pasak jo, Rusijos valdžios kontroliuojamas naujienų kanalas „Rossija 24“ Vakarų transliuotojus diskredituoja dar nuo 2003 metų.

Nuolat kartojami Kremliaus administracijos vadovo Sergejaus Ivanovo komentarai, korespondentų iš Sirijos pasisakymai ir įvairių ekspertų įžvalgos lydimos palankiais kovos veiksmų Sirijoje vaizdais.

Šis sprendimas, atsižvelgiant į pastarųjų kelių savaičių įvykius, nebeturėtų stebinti.

„Nepaisant to, svarbu pažymėti, kaip šis žingsnis iš pradžių nemaloniai nustebino daugumą Kremliaus komentatorių“, – sako R. Oliphantas.

Vos prieš kelis mėnesius garsiausi ir įžvalgiausi Rusijos užsienio politikos komentatoriai ir ekspertai kone vienbalsiai tvirtino, kad Rusija Sirijos prezidentą Basharą Assadą gali aprūpinti ginklais ir diplomatine priedanga, tačiau jau greičiau leis jo režimui žlugti, nei pati velsis į karą.

Tiesą sakant, klausimas, ar V. Putinas svarsto tokią galimybę, buvo nulydimas juoku, tikina žurnalistas.

Kremlius dar neprarado sveiko proto. Valdžia išmintingai nuo konflikto laikosi saugiu atstumu, elgiasi labai atsargiai“, – taip kalbėta dar visai neseniai.

„Kito komentatoriaus teigimu, Kremlius buvo įsitikinęs: jeigu B. Assado režimas žlugtų, tokiu atveju Rusija tarsi sausa išliptų iš balos, nes ten savo pajėgų neturėjo.

Ir jie, tiesą sakant, neklydo – tokia nuomonė buvo paremta kruopščia ilgus metus taikomos Kremliaus politikos analize. Nepaisant to, pastarosiomis savaitėmis Kremliaus ją skubiai permąstė ir kardinaliai pakeitė“, – teigia R. Oliphantas.

DELFI primena, kad Rusijos parlamento aukštesnieji rūmai trečiadienį suteikė šalies prezidentui Vladimirui Putinui leidimą rengti oro smūgius Sirijoje, pranešė Kremliaus administracijos vadovas.

„Federacijos Taryba vienbalsiai pritarė prezidento prašymui“, – sakė Sergejus Ivanovas, kurio pastabas transliavo televizija. Dūmai, žemesniesiems rūmams, tokio žingsnio nereikia svarstyti.

„Mes kalbame apie Siriją“, – pažymėjo jis.

Rusijos prezidentas turi prašyti parlamento pritarimo šalies karinių jėgų panaudojimui užsienyje, nes to reikalauja konstitucija. Paskutinį kartą V.Putinas su tokiu prašymu kreipėsi prieš Krymo aneksiją 2014 metų kovo mėnesį.

Kaip buvo pranešta, Federacijos Taryba prašymą dėl pajėgų panaudojimo svarstė už uždarų durų.

S.Ivanovas patikino, kad Maskva nesiųs antžeminių pajėgų į Siriją, bet naudos oro pajėgas tam, kad „paremtų Sirijos vyriausybės pajėgų kovą su „Islamo valstybe“.

S.Ivanovas pažymėjo žurnalistams, kad Rusija nusprendė padėti Sirijos lyderiui Basharui al Assadui tam, kad apgintų ko šalį nuo džihadistų, o ne dėl „kažkokių užsienio politikos tikslų ambicijų, dėl kurių mus dažnai kaltina Vakarų partneriai“.

„Kalbame apie Rusijos nacionalinio saugumo interesus“, – sakė S.Ivanovas ir pridūrė, kad Maskvai kelia susirūpinimą augantis užverbuotų savanorių, kurie vyksta kovoti „Islamo valstybės“ gretose, skaičius.

Jis pažymėjo, kad tūkstančiai Rusijos piliečių išvyko kovoti į Siriją, todėl Maskvai būtų išmintingiau „imtis preventyvinių žingsnių ir daryti tai tolimuose pasieniuose užuot susidūrus su šia problema čia ar vėliau“.

Kremliaus administracijos vadovas nurodė, kad balsavimas Senate buvo surengtas atsiliepiant į B.al Assado prašymą suteikti „karinę pagalbą“.

Pasak jo, didžiausias skirtumas tarp Rusijos ir kitų šalių, tokių kaip JAV, yra tas, kad „jie nesilaiko tarptautinės teisės, o mes laikomės“.

Rusijos opozicija kritiškai įvertino Kremliaus prašymą ir tai, kaip vyko balsavimas Senate.

„Tai, kad Federacijos Taryba mūsų pajėgų siuntimo į užsienį klausimą svarsto už uždarų durų atrodo nekonstituciškai“, – savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas.

„Ar tik jų anūkai vyks (kovoti)?“, – pridūrė jis.

„Fox News“: Rusija pareikalavo, kad JAV lėktuvai nedelsdami paliktų Sirijos oro erdvę

Rusijos atstovai pareikalavo, kad Amerikos karo lėktuvai nedelsdami paliktų Sirijos oro erdvę, ankstų trečiadienio rytą „Fox News“ pareiškė vienas JAV valdžios pareigūnas.

Pareigūnas žurnalistams sakė, esą Rusijos diplomatai atsiuntė oficialų diplomatinį kreipimąsi, kuriame nurodoma skubiai iš Sirijos atšaukti Amerikos karinius lėktuvas.


Toks Maskvos sprendimas dar padidins tarp Rusijos ir Amerikos tvyrančią įtampą dėl karinių veiksmų Sirijoje.

JAV kariniai šaltiniai „Fox News“ teigia, kad JAV karo lėktuvai Rusijos reikalavimui nepaklus.

„Mes operacijų virš Sirijos strategijos keisti neketiname“, – tvirtina aukštas gynybos pareigūnas.

„Pastarosiomis savaitėmis buvo akivaizdžių ženklų, kad jie (rusai), atsižvelgiant į dabartinę situaciją, imsis kažkokių veiksmų“, – pridūrė kitas gynybos pareigūnas.