Abu diplomatijos vadovai telefonu aptarė padėtį Sirijoje, ypač „būtinybę imtis ryžtingų bendrų veiksmų prieš „al Nusra Front“ ir kitas teroristines grupuotes, kaip tai jau seniai siūlo Rusija“, sakoma Rusijos URM pranešime.

Rusija praeitą mėnesį iškėlė pasiūlymą rengti bendrus aviacijos smūgius kartu su JAV prieš džihadistus Sirijoje, bet toks scenarijus buvo greitai atmestas.

Pentagonas gegužės 20 dieną paskelbė, kad JAV pajėgos „nebendradarbiauja ir nederina su Rusija jokių operacijų Sirijoje“, ir pridūrė, kad Vašingtono ir Maskvos kariniai uždaviniai tame regione yra skirtingi.

„Rusijos operacijos palaiko ir įgalina (Sirijos prezidento Basharo al) Assado režimą, o mes susitelkę vien susilpninti ir įveikti ISIL“, – sakė Pentagono atstovas Jeffas Davisas, turėdamas omenyje pagrindinę Sirijos džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS).

Jungtinės Valstijos ir Rusija yra partnerės vadinamajame Vienos diplomatiniame procese, kurį vykdo Tarptautinį Sirijos palaikymo grupė. Jos vėliausias posėdis įvyko praeitą mėnesį, bet pastebimos pažangos nebuvo pasiekta.

Susitarimas dėl kovos veiksmų nutraukimo tarp Sirijos vyriausybės ir ne džihadistų opozicijos grupių įsigaliojo vasario 27 dieną, bet tvarių paliaubų nepavyko užtikrinti.

Vienas iš veiksnių šioje sudėtingoje lygtyje yra Maskvos vykdoma aviacijos kampanija, padedanti Damasko režimui, Rusijos sąjungininkui.

Rusija buvo kritikuojama, kad jos aviacija smogia ne vien „al Qaeda“ ir IS, bet ir sukilėliams ne džihadistams.