Pasak Rusijos šaltinių, orlaiviai atskrido iš Irako ir atakavo Sirijos režimo pajėgas netoli Deir al-Zour oro uosto taip sudarydami sąlygas džihadistams skverbtis toliau.

Iš pradžių JAV pusė nekomentavo situacijos. Vėliau BBC paskelbė, kad Vašingtonas pripažįsta vykdęs operaciją rytinėje Sirijoje.

CNN skelbia, kad JAV karinės pajėgos pripažįsta, jog koalicijos pajėgų vykdyti smūgiai iš oro galėjo netyčia pataikyti ir į Sirijos režimo karius, tačiau teigia, kad to nebuvo siekiama. JAV centrinė vadavietė paskelbė pranešimą, kuriame teigia, kad konsultavosi su Rusija dėl smūgių iš oro vykdymo.

„Koalicijos apšaudymas buvo iškart sustabdytas, kai Rusijos pareigūnai informavo apie galimai atakuotą Sirijos karinių pajėgų personalą ir techniką", - teigiama JAV pranešime.

Rusija šeštadienį išsakė nuogąstavimus, kad paliaubos Sirijoje gali žlugti ir dėl to apkaltino JAV.

Paliaubos neriboja JAV atakų prieš ISIS ar kitas džihadistų grupuotes.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad jeigu JAV oro smūgiai buvo klaida, tai nutiko tik dėl Vašingtono užsispyrėliškumo nekoordinuoti karinių veiksmų Sirijoje su Maskva.

Pagal paliaubų, kurios prasidėjo pirmadienį, susitarimą, jei ugnies nutraukimas išsilaikys bent 7 dienas, tuomet JAV ir Rusija pradės koordinuoti veiksmus prieš Jabhat Fateh al-Sham grupę (buvęs al-Nusra frontas) ir ISIS.

Rusijos gynybos ministerija citavo Sirijos karinių pajėgų vyriausiąjį vadą, sakantį, kad koalicijos orlaiviai atakavo Sirijos pajėgų pozicijas Jebel Thardoje netoli Deir al-Zouro. Keturi smūgiai iš oro leido ISIS judėti pirmyn.

Sirijos pranešime buvo teigiama, kad smūgiai iš oro buvo aiškus įrodymas, kad JAV ir sąjungininkai remia džihadistus.

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo grupė pranešė, kad bendras žuvusiųjų skaičius siekia 80 žmonių.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai majoras generolas Igoris Konašenkovas sakė, kad Sirijos pajėgos buvo atakuotos dviejų F-16 naikintuvų ir dviejų A10 orlaivių, skridusių iš Irako. Jo teigimu, režimo kariai taip pat buvo apsupti ISIS teroristų.

Praėjusį gruodį Sirija apkaltino koalicijos pajėgas atakavus vyriausybinę karinių pajėgų stovyklą Deir al-Zoure, bet JAV tokius pranešimus paneigė.