Mariupolio srities Primorskės gyvenvietė patenka į antiteroristinės operacijos zoną. Rusijos palaikomų separatistų nuolat apšaudoma fronto linija Šyrokėje – čia pat už 5 kilometrų.

Žmonės sako, kad gyvenimas rūsiuose jau įgriso.

„Nuolat slepiamės rūsiuose. Vaikai išvis pas mus neatvažiuoja, bijo. Manau, kad kažkam tokia konfliktinė padėtis reikalinga, kažkas iš to uždirba pinigus“, – kalbėjo vietos gyventojas Nikolajus Lepichovas.

Kitas žurnalistų sutiktas vyras Aliaksandras Pisarenko teigė, kad atvažiavo pasisvečiuoti, tačiau jau girdėjo šūvius.

Primorskės gyventojai sako gyvenantys iš santaupų ir smulkaus verslo. Žuvis gaudo čia pat Azovo jūroje, augina ridikėlius ir agurkus.

Anksčiau pagal teritoriją Primorskės gyventojai priklausė Donecko srities administracijai, dabar po ilgų derybų su separatistų valdomos Donecko respublikos administracija jie yra perduoti Ukrainos kontroliuojamai Mariupolio sričiai.

Ir jei pensijos, nors ir vėluojančios, iki Naujųjų žmones dar pasiekdavo, tai nuo sausio iš Ukrainos valdžios jie sako negaunantys nė grivinos.

„Mes savo jau atgyvenome. Iki Naujųjų buvome pabėgėliai, pensiją gaudavome iš Donecko. Dabar priklausome Mariupolio sričiai. Atsisakėme pabėgėlių statuso, o pensijos negauname. Visa valdžia vagia. Nėra šalyje įstatymo, kad vagims ir korumpuotiems politikams nukirstų rankas“, – nusivylimą nūdiena reiškė Primorskės gyventojas Aliaksandras Ščerbakas.

„Mums jokio skirtumo ar prezidentas Porošenka, ar kitas. Ar ateis Donecko liaudies respublika. Donecko atstovai ateis ir sakys – tu pensiją užsidirbai Ukrainoje, tai eik ir jos prašyk ten. O Ukrainos valdžia sakys – mes tavo pensiją panaudojome kariniams reikalams. Vienaip ar kitaip – vis tiek apvogs“, – tikino dar vienas žurnalistų pakalbintas vietos gyventojas Aleksejus Izovas.

Paskutinių sociologinių tyrimų duomenimis nauja Ukrainos vyriausybe pasitiki vos 10 proc. gyventojų, ekonominių reformų nauda ir korupcijos pažabojimu tiki vos 5 proc. gyventojų.

Tačiau Tarptautinis valiutos fondas, anksčiau nustatęs Ukrainos infliacijos lygį 15 proc., dabar įžvelgia gerėjančių ekonomikos tendencijų ir infliaciją sumažino 4 proc., nes Ukrainoje įsigaliojo naujas viešųjų pirkimų bei valstybinių įmonių pertvarkymo ir privatizacijos įstatymai.