Nuo to laiko jo niekas nematė ir apie jį nieko konkretaus negirdėjo. Renginys Niujorke vyko rugsėjo 26 dieną, tačiau po jo Malavio vadovas namo taip ir negrįžo. Malavio žmonės prezidento pirmiausia ėmėsi ieškoti socialinėje žiniasklaidoje – imta naudoti humoristinė grotažymė #BringBackMutharika.

Paskutinį kartą Malavio žmonės prezidentą matė, kai jis sakė kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, kur prašė tarptautinės bendruomenės pagalbos sprendžiant bado problemą. Tada, kaip skelbiama socialinėje žiniasklaidoje ir vietos spaudoje, jis dingo be žinios.


Jungtinės Tautos kreipėsi į Malavio misijos JT atstovus, tačiau jie į elektroninį laišką apie prezidento buvimo vietą neatsakė. Opozicijos politikai ir aktyvistai teigia, kad užsitęsęs prezidento vizitas Niujorke šalies mokesčių mokėtojams kainuoja 1,7 mln. dolerių, o tokiai skurdžiai šaliai tai didžiulė suma pinigų.

Malavio valdžia neskelbia prezidento dienotvarkės detalių. Atstovų teigimu, prezidentas dalyvavo aukšto rango susitikimuose, o štai P. Mutharikos atstovai Amerikoje spalio 11 dieną paskelbė pareiškimą, kuriame teigia, kad prezidentas į Malavį grįš sekmadienį, spalio 16 dieną, apie 1 valandą dienos.

P. Mutharikos dingimas paskatino gandus, kad 76 metų prezidentas į JAV išvyko gydytis. Yra duomenų, kad jis gali būti gydomas vienoje Niujorko ligoninėje. Žurnalistai pabandė susisiekti su jos vadovybe, tačiau jiems nepavyko.

Reaguodamas į gandus, P. Mutharikos atstovas spaudai paviešino pranešimą, kuriame primena gyventojams, kad šalies prezidento „sveikata puiki“, o tie, kurie skleidžia tokius gandus, bus priversti atsakyti.

Malavis