Stebėtojų teigimu, trūksta didelės kabinos dalies ir visų fiuzeliažo dalių, informuoja usatoday.com. Neaišku, kodėl tokie svarbūs įrodymai buvo išgabenti.

Lėktuvas, kuriuo skrido 283 keleiviai ir 15 įgulos narių, susprogo praėjusį ketvirtadienį, nes, JAV pareigūnų įtarimu, į jį pataikė raketa „žemė-oras“, paleista iš Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamos (Ukrainos) teritorijos.

Separatistai ir Rusija neigia, kad šovė į lėktuvą, skridusį iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą.

Lakūno kabiną rado lėktuvo tragedijos vietoje, kurią nedelsiant aptvėrė per pirmas dvi dienas po tragedijos. Liudininkai sakė, kad iš tos pačios vietos buvo išnešti pirmieji kūnai. Lakūno kabina akivaizdžiai buvo perpjauta benzininiu pjūklu.

Pirmadienį JAV prezidentas Barackas Obama paragino Rusiją paliepti separatistams netrukdyti tirti avarijos vietą ir leisti ją apžiūrėti tarptautiniams ekspertams.

„Galinė lėktuvo dalis, viena iš didžiausių likusių sveikų dalių, tikrai buvo išnešta“, – sakė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos tarptautinių stebėtojų grupės atstovas spaudai Michailas Bočiurkivas.

„Separatistai neša įrodymus iš tragedijos vietos, – sakė jis. – Tad kyla klausimas – ką jie slepia?“

Olandijos užsienio reikalų ministras Fransas Timmermansas antradienį Briuselyje sakė, kad Europos Sąjunga įves naujų sankcijų pareigūnams, manoma, atsakingiems už Rusijos veiksmus Ukrainoje.

F. Timmermano teigimu, ES yra priversta įvesti vizų draudimus ir užšaldyti daugelio pareigūnų turtą.

Jo teigimu, ministrai taip pat paprašė 28-ių valstybių bloko vadovybės parengti griežtesnes ekonomines sankcijas, įskaitant ginklų, energijos it finansų sektorius, jeigu Rusija nesiliaus destabilizuoti Ukrainos.

F. Timmermanas neįvardino kokiems pareigūnams gresia naujos sankcijos.

Po keturių dienų tarptautiniai stebėtojai galiausiai buvo įleisti į tragedijos vietą ieškoti daugiau kūnų ir rinkti įrodymų. Tiesa, jie žino apie politinius neramumus regione, kurį Rusijos remiami separatistai paskelbė nepriklausomu nuo Ukrainos.

M. Bočiurkivo teigimu, separatistų grupės kasdien keičiasi, labai sunku suprasti, kokiam batalionui ir kokiai grupei jie priklauso.

Dar gali būti daug nepaimtų lavonų

Australijos premjeras Tony Abbottas trečiadienį sakė, jog įmanoma, kad daug lavonų iš Ukrainoje numušto Malaizijos keleivinio lėktuvo vis dar guli po atviru dangumi.

“Visai įmanoma, kad ten dar yra daug lavonų, po atviru dangumi europietišką vasarą, veikiamų kišimosi ir veikiamų karščio bei gyvūnų“, – sakė T.Abbottas spaudos konferencijoje.

Jis paragino surengti „visiško paėmimo paiešką“ katastrofos vietoje sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje ir sakė, kad tokia operacija „būtina, jei norima paimti visus lavonus“.

Australijos lyderis pridūrė, jog yra „rimtai susirūpinęs“ dėl aukų palaikų paėmimo.

„Iki šiol tai buvo gana neprofesionalu, – sakė jis. – Kol yra galimybė, kad ten dar yra kokių nors australų palaikų, mes šeimoms skolingi visa, kas tik įmanoma, kad juos paimtume“.

DELFI primena, kad prorusiški separatistai leido išvežti į Charkovą gerokai mažiau Rytų Ukrainoje sudužusio lėktuvo aukų palaikų nei tikėtasi.

Anot duomenų, perduota tik 200 kūnų, tačiau orlaiviu skrido beveik 300 žmonių, praneša agentūra AFP.

Anot vieno olandų eksperto, kuris antradienį Charkove apžiūrėjo aukų palaikus, traukinyje buvo tik 200 kūnų. Separatistai tuo tarpu nurodė, kad jų yra 282.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misijos atstovas sakė, kad darbuotojai orlaivio sudužimo teritorijoje dar mažiausiai dviejose vietose matė žuvusiųjų kūnų dalių.

Aukų palaikus gabenantis lėktuvas išskrido iš Ukrainos į Nyderlandus

Pirmasis lėktuvas, gabenantis oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio katastrofos aukų palaikus, išskrido iš Ukrainos į Nyderlandus po gedulingos ceremonijos, pranešė vienas ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Olandijos kariuomenės lėktuvas pakilo iš oro uosto Kijevo vyriausybės kontroliuojamo šiaurės rytinio Charkovo miesto į Eindhoveno oro pajėgų bazę, kai pirmoji žuvusiųjų palaikų, sukrautų į medinius karstus, dalis buvo sukrauta į orlaivį.