Antradienį aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnai pranešė, jog dar neidentifikavo separatistų, kurie valdė raketų sistemą, sunaikinusią Malaizijos oro linijų lėktuvą, ir kad tyrėjams tai yra pirmoji ir veikiausiai sudėtingiausia užduotis, rašoma washingtonpost.com.

Tačiau trumpoje spaudos konferencijoje pareigūnai toliau grindė Rusijos bendrininkavimo su lėktuvą numušusiais separatistais teoriją. Buvo pateikta žvalgybinė medžiaga apie raketos trajektoriją, manoma, separatistų, besitariančių numušti lėktuvą, balso spektrograma, duomenys apie šrapnelių žymės ant lėktuvo ir administracines pretenzijas grindžianti medžiaga iš socialinių tinklalapių.

Anonimais norėję likti pareigūnai nustatė, jog buvo Rusijos karinių įrengimų, kuriuose buvo rengiami mokymai separatistams ir kurie buvo ginklų siuntimo į Ukrainos Rytus kanalas.

Nors kaltininkai nustatyti, įrodyti jų motyvus ir kaltę bus sudėtinga, kadangi praktiškai nėra precedento, teigia tarptautinės teisės ekspertai. Norint paskirti bylos nagrinėjimo vietą, garantuotai kiltų aštrių diplomatinių ginčų. Be to, teritorija Ukrainos Rytuose, kur įvyko lėktuvo katastrofa, yra tikras košmaras kaltintojui, kadangi separatistai naikina ir gadina įrodymus.

„Tai bus viena sunkiausių patraukimo baudžiamojon atsakomybėn procedūrų“, – pareiškė Pensilvanijos universiteto teisės profesorius Williamas W. Burke‘as-White‘as, nuo 2009 iki 2011 m. dirbęs tuometinės valstybės sekretorės Hillary Clinton vyriausiuoju politikos patarėju. – Bus praktiškai neįmanoma išsiaiškinti, kas iš tiesų paleido raketą, o ten buvę įrodymai veikiausiai buvo sunaikinti.“

Pirmadienį olandų pareigūnai pranešė, kad Olandija vadovaus lėktuvo katastrofos, po kurios neliko gyvųjų, tyrimui.

„Kai tyrėjai išaiškins, kas atsakingas už skrydžio MH17 lėktuvo numušimą, (kažkam) teks prisiimti atsakomybę ir turės būti įvykdytas teisingumas“, – praėjusį pirmadienį pareiškė Olandijos užsienio reikalų ministras Fransas Timmermanas. – Privalome tai padaryti vardan aukų. Privalome padaryti vardan teisingumo. Privalome padaryti vardan žmogiškumo.“

Praėjusį antradienį B. Obama lankėsi Olandijos ambasadoje Vašingtone pareikšti užuojautos ir pažadėti remti tyrimą. „Dirbsime su jais, kad jie atgautų artimuosius ir kad būtų įvykdytas teisingumas“, – pasakė B. Obama, pasirašęs užuojautų knygoje.

Aukštas Baltųjų Rūmų pareigūnas teigė, kad vis dar aptariami baudžiamojo proceso kontūrai. „Vis dar derinama tiksli tarptautinio tyrimo forma ir (sprendžiama) kokios alternatyvos įmanomos“, – sakė pareigūnas, panorėjęs likti anonimu. Jo teigimu, JAV drąsina tai, kad Ukraina nusprendė leisti vadovauti tyrimui Olandijai.

Du aukščiausio rango pareigūnai iš Užsienio reikalų komiteto paragino JT Saugumo tarybą ir B. Obamos administraciją pasistengti labiau užtikrinti, kad tarptautiniai tyrėjai turėtų prieigą prie nusikaltimo vietos.

„Šios siaubingos tragedijos tyrimo patikimumas jau buvo stipriai sukompromituotas, – rašoma antradienį JAV valstybės sekretoriui Johnui F. Kerry‘ui išsiųstame Atstovų rūmų narių Edwardo R. Royce‘o (R-Calif.) ir Elioto L. Engelio laiške. Jie pavadino incidentą nusikaltimu žmogiškumui.

Praėjusį pirmadienį Rusijos ambasadorius JT pažadėjo, kad jo šalis padės tirti (katastrofą), tačiau Vakarų pareigūnai ir analitikai įtaria, jog Maskva, jei tiesiogiai ir netrukdys, tai nebendradarbiaus.

„Rusijos prezidentas V. Putinas akivaizdžiai pasitelkė neigimo strategiją, – sakė W. Burke‘as-White‘as. – Gali būti ir tai, kad tai (nusikaltimą) padaręs asmuo grįžo į Rusiją ir gali ten slapstytis, prisidengdamas Rusijos vyriausybe.“

Iš pirmo žvilgsnio Olandija, kurioje veikia nuolatinis Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) (Hagoje) gali atrodyti ideali vieta (nagrinėti bylai).

Visgi TBT vargu ar turės jurisdikciją, nes Ukraina ir Malaizija nėra pasaulinio tribunolo narės. Jei Saugumo Taryba norėtų perduoti bylą TBT, tam reikėtų sulaukti patvirtinimo iš Rusijos, kuri turi veto teisę.

Olandija dėl didelio savo žuvusių piliečių skaičiaus gali siekti nagrinėti bylą savo teismuose, bet Rusija ar kitos šalys gali užginčyti jos teisę į jurisdikciją, nebent prokurorams pavyktų įrodyti, kad į aukas pasikėsino dėl jų pilietybės.

Gali įvykti ir taip, kad JAV gali iškelti baudžiamąją bylą, nes vienas žuvusysis buvo Amerikos pilietis.

Beveik garantuota, kad šiuo atveju pirma vyks intensyvios diplomatinės derybos ir tik paskui bus pateikti kaltinimai, teigė buvęs FTB agentas Phillipas B. J. Reidas, kuris buvo vienas iš tyrėjų 1988 m., kai Škotijoje, Lokerbyje subombardavo „Pan Am“ oro linijų bendrovės skrydžio 103 lėktuvą.

„Turės būti priimtas kompromisas, kažkoks susitarimas, kurio turės būti laikomasi, jei jis bus priimtas“, – teigė Ph. Reidas.

Praėjusį antradienį didžiulę katastrofos vietą saugojo tik du sargybiniai, jie netrukdė praeiviams vaikščioti po kviečių laukus, kuriuose yra apdegusių ir sulankstytų lėktuvo nuolaužų.

Artimiausiose gyvenvietėse prie kelių guli fiuzeliažo dalys su šrapnelių žymėmis – potencialiais priešlėktuvinės raketos žymių įrodymais. Tarptautinių stebėtojų teigimu, vietos gyventojai elektriniais pjūklas atsipjauna lakūno kabinos ir pirmos klasės kabinų dalių.

Anot Ph. Reido, veikiausiai dingo bet kokie tyrėjams vertingi kaltės įrodymai iš katastrofos vietos Ukrainoje.

„Nusikaltimo vieta nusiaubta baisiausiu būdu. Tai karo nuniokota vieta. Ten neegzistuoja įstatymai“, – sakė jis.

Prie šio pranešimo rašymo prisidėjo Michaelis Birnbaumas (iš Ukrainos) ir Gregas Milleris bei Karen DeYoung (iš Vašingtono).