Penki policijos pareigūnai žuvo, o dar dešimtys buvo sužeisti per visą šeštadienį trukusius susišaudymus etninių albanų priemiestyje Makedonijos šiaurėje, kurie prie didelės politinės krizės, krečiančios šią buvusios Jugoslavijos respubliką, pridėjo ginkluoto konflikto grėsmę.

Šios Balkanų valstybės Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad taip pat žuvo kažkiek ginkluotų užpuolikų, bet nurodė neturinti informacijos apie civilių gyventojų aukas per tuos susirėmimus Kumanovo miesto priemiestyje, kurie prasidėjo prieš aušrą ir truko iki vakaro.

Policija pranešė, kad veikdama pagal informaciją apie „ginkluotą grupę“ pradėjo operaciją albanų rajone Kumanovo mieste, esančiame šalies šiaurėje 40 km nuo sostinės Skopjės. Tame regione vyko intensyvios kovos per etninių albanų sukilimą 2001 metais.

Specialieji policijos daliniai su šarvuotomis mašinomis blokavo tą rajoną. Virš jo ratus suko sraigtasparniai. „Reuters“ fotografas pranešė girdėjęs intensyvų šaudymą iš automatų ir garsius sprogimus, virš miesto kilo juodi dūmai, gyventojai su manta bėgo iš to rajono.

Šie įvykiai padidins Vakarų susirūpinimą stabilumu Makedonijoje, kur vyriausybė yra kone priėjusi liepto galą dėl pagrindinės opozicijos – socialdemokratų – kaltinimų nelegaliu pasiklausymu ir išsikerojusiu piktnaudžiavimu valdžia.

Šią savaitę su policija buvo susirėmę protestuotojai, kurie reikalavo konservatorių premjero Nikolos Grujevskio atsistatydinimo, o opozicija grasina tūkstančius sušaukti į mitingą gegužės 17 dieną.

Stebėtojai baiminasi, kad abiejų stovyklų politiniai lyderiai gali bandyti kurstyti etninę įtampą ir naudotis tuo kaip svertu.

„Tamsusis scenarijus“

„Situacija ... lieka labai kritiška“, – spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė Gordana Jankuloska. Ji pridūrė, kad kai kurie užpuolikai pasidavė, tačiau nenurodė, kiek.

„Veiksmai tęsis, kol bus pagauti visi paskutiniai teroristai“, – sakė ministrė.

Ministerijos atstovas Ivas Koteskis sakė, kad ta grupė planavo „teroristinius aktus“ ir „infiltravosi“ į šalį iš vienos kaimyninės valstybės. Kokia ta kaimyninė valstybė, jis nenurodė.

Makedonijos kaimynės yra Albanija, Graikija, Kosovas, Serbija ir Bulgarija. Anksčiau Makedonija yra sakiusi, kad ginkluoti vyrai į šalį atvyksta iš Kosovo.

Opozicijos lyderis Zoranas Zajevas, kuris skelbė esą vyriausybės vykdytų pasiklausymų medžiagą, perduotą jam vieno demaskuotojo, regis, užsiminė, kad šeštadienio operacija buvo vykdoma siekiant sukelti diversiją.

„Raginu Nikolą Grujevskį nedelsiant ... paaiškinti, kas nori destabilizuoti Makedoniją, kodėl ir su kokiu tikslu, – sakoma jo pareiškime. – Šis tamsusis scenarijus neveiks. Piliečiai mato, kas suinteresuotas tokiu scenarijumi.“

Maždaug 30 proc. Makedonijos gyventojų, kurių iš viso yra 2 mln., yra albanai. Partizanai ginklą į rankas paėmė 2001 metais, tuomet vyko jų susirėmimai su saugumo pajėgomis, kol tarpininkaujant Vakarams buvo pasiektas taikos susitarimas, pagal kurį albanų mažumai buvo pasiūlytos didesnės teisės bei atstovavimas ir sukilėliai pateko į vyriausybę.

Tačiau susitarimas buvo įgyvendinamas lėtai ir kartas nuo karto šalyje kyla įtampa. Daug piliečių, nesvarbu, kokia jų etninė priklausomybė, yra nusivylę plėtros ir integracijos į Vakarus tempu. Makedonijos siekį įstoti į Europos Sąjungą (ES) ir NATO blokuoja senas ginčas su Graikija dėl šalies pavadinimo.

„Maniau, kad tai niekada prie to nebebus prieita. Tai taip baisu, negalime čia likti“, – Makedonijos televizijai Kumanovo pakraštyje sakė vienas albanas.

Mirė šeštas policininkas

Makedonijos šiaurėje esančiame etninių albanų rajone, kur visą šeštadienį vyko policijos ir kažkokios „ginkluotos grupės“ susišaudymas, sekmadienį girdisi pavieniai šūviai.

Šeštadienio susišaudymas Kumanovo miesto priemiestyje pareikalavo šešių policininkų gyvybių, dar maždaug 30 pareigūnų buvo sužeisti.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad naktį ligoninėje mirė šeštas policininkas ir kad taip pat žuvo kažkiek tos „ginkluotos grupės“ narių, bet nepateikė informacijos apie aukas tarp civilių gyventojų.

Vyriausybė paskelbė dvi nacionalinio gedulo dienas.

„Reuters“ fotografas pranešė, kad Kumanove, kuris yra 40 km į šiaurę nuo sostinės Skopjės, sekmadienį tvyro įtampa, bet yra palyginti ramu, girdisi pavieniai šūviai.

Šaltinis policijoje sakė, kad pareigūnai „vis dar bando palaužti likusius tos teroristinės grupės elementus“.