Atėnai tvirtina, kad toji šalis negali vadintis Makedonija, nes taip vadinama provincija Graikijos šiaurėje, ir nuo 2008-ųjų vetuoja Skopjės pastangas tapti NATO karinio aljanso nare.

Nuo birželio 1-osios pareigas pradėjęs eiti Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zaevas Briuselyje apsilankė ir Europos Sąjungos, ir NATO būstinėse, kad vėl būtų imtasi spręsti tą ginčą su Graikija.

„Mes išmėginsime visa įmanomas priemones pastūmėti Makedoniją narystės link“, – sakė Z.Zaevas per spaudos konferenciją kartu su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

„NATO nare galėtume tapti FYROM vardu“, – turėdamas omenyje oficialųjį Makedonijos pavadinimą Jungtinėse Tautose: Buvusi Jugoslavijos Respublika Makedonija (angl. FYROM – Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Europos Sąjungoje FYROM pavadinimas taip pat vartojamas, bet nepriklausomybę iškovojusi dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje po kruvino Jugoslavijos žlugimo, Makedonija su šia santrumpa sutinka tik laikinai.

Tuo tarpu Graikija tvirtina turinti istorinę teisę taip vadinti savo šiaurinę provinciją, kuri buvo Aleksandro Makedoniečio karalystės užuomazga.

Reikalus dar labiau sunkina Graikijos gynybos ministras Panos Kammenos, atstovaujantis savo šaliai derybose su NATO. Jis yra nacionalistinės partijos „Nepriklausomieji graikai“ narys. Ši partija griežtai nesutinka, kad kaimyninė šalies vadintųsi Makedonija.

Z.Zaevas sako norįs pamėginti stiprinti ryšius su Graikija, kad būtų rastas stojimui į ES ir NATO trukdančio ginčo sprendimas.

„Žinau, kad sprendimas įmanomas, jei esama draugiškų santykių ir gero požiūrio“, – sakė Z.Zaevas, kai greta jo buvo ES kaimynystės komisaras Johannesas Hahnas.

Vis dėlto, anot J.Stoltenbergo, bet koks šalies pavadinimo sprendimas „turi būti pasiektas JT sistemoje“ per derybas tarp Makedonijos ir Graikijos.