Tarsi po didinamuoju stiklu Saudo Arabijoje atsidūrė ne tik M. Trump, bet ir JAV prezidento dukra Ivanka Trump.

Sekmadienį pirmoji JAV ponia vyko į kelis individualius vizitus, o jos sutuoktinis nuo metu dalyvavo Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos inicijuotuose susitikimuose ir derybose.

M. Trump lankėsi „American International School“ Rijade ir „General Electric“ paslaugų centre, kur dirba tik moterys. Abu vizitus pirmoji JAV ponia pavadino didele garbe, akcentavo švietimo svarbą, o nuotraukomis pasidalino socialiniame tinkle „Twitter“.

Per tą laiką I. Trump sudalyvavo moterų teisėms skirtoje diskusijoje „Tuwaiq Palace“ erdvėje, į kurią buvo pakviesti pilietinės visuomenės lyderiai, garsios verslininkės ir Saudo Arabijos valdžioje dirbančios moterys, teigia Baltieji rūmai.

„Labai svarbu tiesiai iš vietos moterų išgirsti apie progresą, kurį pasiekė tiek pačios, tiek jų šalis, ir apie iššūkius, su kuriais vis dar tenka susidurti“, – sako Baltųjų rūmų atstovai.

Tiek Ivanka, tiek Melania, besilankydamos Saudo Arabijoje, atsisakė galvos apdangų, nors kadaise už tokį patį elgesį D. Trumpas buvo kaip reikiant sukritikavęs Michellę Obamą.

„Daug žmonių sako, jog nuostabu, kad M. Obama Saudo Arabijoje nusprendė būti be galvos apdangalo, tačiau jie pasijuto įžeisti. O priešų mums ir taip netrūksta“, – 2015 metais socialiniame tinkle „Twitter“ rašė D. Trumpas.

„Arab News“ negailėjo liaupsių M. Trump, kurios pasirinktą aprangą įvertino kaip „madingą ir konservatyvią“. Prie straipsnio patinka spalvota nuotrauką per visą puslapį, kurioje M. Trump pasipuošusi juodu klasikiniu kombinezonu.

Šalyje, kur abaja – bene vienintelis moterims tinkamas apdaras, M. Trump iš lėktuvo išlipo pasipuošusi kombinezonu, kurio autorė dizainerė Stella McCartney. Sąsagomis puoštos rankovės ir platus aukso spalvos diržas – vieninteliai nuosaikaus drabužio, tam tikra primenančio abają, akcentai.

M. Trump atstovė Stephanie Grisham sako, kad tai ne atsitiktinumas.
„Jeigu detaliau paanalizuotume jos stilių, taptų akivaizdu, jog tai būtent jos stiliaus suknelė, tačiau parinkta galvojant apie šalį, į kurią atvyko“, – teigia S. Grisham.

„Arab News“ taip pat atkreipia dėmesį į panašumą. Straipsnyje cituojama vieno butiko šeimininkė iš Saudo Arabijos Džidos miesto: „Kai pamačiau jos atvykimo nuotraukas, apžiūrėjau jos pasirinktą aprangą, supratau, kad tai nebuvo atsitiktinis pasirinkimas. Jos drabužis primena mano abają“.

Vakare M. Trump pasipuošė ryškia fuksijos spalvos suknele ilgomis plevenančiomis rankovėmis. Jungtinių Valstijų žiniasklaida pabrėžia, kad pirmoji šalies poniai ir I. Trump buvo vienintelės iškilmingoje ceremonijose, kur buvo ir Saudo Arabijos karalius, dalyvavusios moterys.
S. Grisham teigimu, prieš nusprendžiant nesirinkti galvos apdangalo, buvo konsultuojamasi su Valstybės departamento protokolo skyriumi.

„Galvos apdangas nebuvo privalomas, niekas oficialiai jo nereikalavo, tad, išklausę rekomendacijas, nusprendėme, jog galima apsieiti ir be jo“, – pridūrė M. Trump atstovė.