M. Saakašvilis buvo vienas iš užsieniečių technokratų, paskirtų padėti Ukrainai žengti proeuropietišku keliu. Tačiau praėjusį mėnesį jis atsistatydino iš gubernatoriaus pareigų, nes, anot jo, trukdyta jo pastangoms kovoti su korupcija tarp aukšto rango pareigūnų.

Sekmadienį protestuotojai Kijeve mojavo Ukrainos, Gruzijos ir Europos Sąjungos vėliavomis ir skandavo „Šlovė Ukrainai!“ ir „Michailai!“, kai M. Saakašvilis kreipėsi į minią.

„Jie vagia viską, ką gali pasiekti, – sakė jis, kalbėdamas apie Ukrainos pareigūnus. – Jie manęs bijo, bes aš žinau, kaip sugriauti jų kortų namelį. Jie bijo manęs, nes aš netyliu.“

Protesto akcijoje dalyvavo ir aštuoniasdešimtmetė Valentina Geraščenko. „Neradome Ukrainoje tokio žmogaus, kaip jis. Jie visi korumpuoti“, – sakė ji.

M. Saakašvilis rėmė Ukrainos proeuropietišką 2014 metų revoliuciją, kuomet buvo nuverstas Rusijos remiamas prezidentas ir Ukraina pasuko Vakarų link. Tačiau vėliau M. Saakašvilis ėmė vis labiau nesutarti su Ukrainos prezidento Petro Porošenkos aplinka ir dažnai buvo kaltinamas dėl savo per didelių politinių ambicijų.

Buvęs Gruzijos prezidentas taip pat žadėjo Ukrainoje sukurti naują opozicinį judėjimą, kuris nuverstų P. Porošenką ir surengtų pirmalaikius rinkimus.