Tačiau Kremliaus veiksmus ir retoriką aktyviai remiantys polittechnologai jau prabyla apie tai, kad nėra reikalo neigti, jog Maskva ginkluoja separatistus Ukrainos Rytuose, tiesiog, reikia neigti, kad tai daro oficialioji valdžia.

Donecko separatistų vadeiva I. Girkinas-Strelkovas pagaliau prisipažįsta esąs Rusijos žvalgybos atsargos pulkininkas. Tuo metu buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis teigia, jog Ukrainai pritaikytas scenarijus, kokį Rusija jau įgyvendino Gruzijoje, ir siūlo keturis veiksmus, kaip surišti Vladimirui Putinui rankas.

„Europa turi įvesti sankcijas. Reikia nutraukti naftos pirkimą „Družbos“ naftotiekiu. Net Artimųjų Rytų krizės akivaizdoje rusiškai naftai alternatyvų atsiras, o V. Putinas nebegaus pajamų iš naftos. Taip pat reikia uždrausti technologijų tiekimą Rusijos dujų ir naftos sektoriui. Rusijoje buvo grobstomas valstybės iždas, jie nevystė technologijų, todėl yra visiškai priklausomi nuo Vakarų“, – įsitikinęs buvęs Gruzijos vadovas.

Jis taip pat siūlo visiškai nutraukti karinį bendradarbiavimą. Anot jo, Prancūzija net šiandien begėdiškai pareiškia, kad parduos „Mistral“.

„Jei net šios priemonės nesuveiks, reikia įšaldyti jų valiutos atsargas. Rusija nelaiko savo pinigų rubliais ar juaniais. Jie juos laiko doleriais ir eurais“, – rėžia politikas.

Trys minutės neįsivaizduojamų kančių

Britų žiniasklaida praneša, kad aukų artimieji rengia V. Putinui milijoninius ieškinius, nes atsakyti turi ir tie, kurie remia bei ginkluoja separatistus.

Anot ekspertų, po raketos sprogimo diduma lėktuvo keleivių greičiausiai liko gyvi. Krisdami iš 10 km aukščio jie maždaug tris minutes išgyveno siaubą ir kančias. Katastrofos vietoje jų palaikai buvo išniekinti ir apvogti, internete paviešintas Donecko separatistų vadeivos I. Girkino-Strelkovo įsakymas vertingus aukų daiktus atiduoti į vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos fondą, tačiau marodieriai savo vadų neklausė.

Ukrainoje mergina savo „Instagram“ paskyroje gyrėsi nauju tušu akims. „Iš Amsterdamo, tiksliau iš to lauko, na patys suprantate...“, – rašė ji tą patį vakarą, kai sielvarto prislėgti olandai pasitiko pirmuosius karstus iš Ukrainos.

Kremliaus rupore – atviras melas, pašaipos ir grasinimai

Kremliaus kontroliuojama Rusijos televizija pusantros valandos liejo melą, šaipėsi ir atvirai grasino. Šią laidą Lietuvai transliavo Pirmasis Baltijos kanalas.

„Vyksta Trečiasis pasaulinis karas. Ateis laikas, ir visam pasauliui priminsime mūsų Nacionalinės saugumo strategijos punktą, kuris numato galimybę smogti prevencinius smūgius bet kuriame planetos taške, keliančiame grėsmę mūsų valstybei“, – grasinimus žėrė Rusijos liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis.

Rusai išsiaiškino, kas rūpinasi finansiniu separatistų aprūpinimu

Kremlių siutina Jungtinių Valstijų žvalgybos teiginiai, kad beveik 300 žmonių gyvybes anapilin pasiuntė Rusijos remiami separatistai. Tikėtina, Boeingą numušė per klaidą „žemė–oras“ raketa, kurią jiems perdavė Rusija. Pastaroji iki šiol neigė kaltinimus, kad ginkluoja ir kitaip remia Ukrainos Rytus siaubiančias samdinių gaujas.

Tuo metu Rusijos žurnalistai atskleidė, kad separatistams skirti finansiniai srautai eina per oligarchą Konstantiną Malofejevą, Rusijos prezidento draugų draugą, provoslavų cerkvės geradarį ir Aleksandro Dugino bendramintį.

A. Duginas įvardijamas kaip naujosios V. Putino Rusijos imperijos ideologas. Abu jie priklauso Izborsko klubui, kurį įkūrė Rusijos prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas. Čia susitelkė įtakingi Rusijos asmenys, verslininkai, valdantys milžiniškas lėšas.

Apsišaukę Donecko liaudies respublikos lyderiais, Rusijos piliečiai Andrejus Borodajus ir I. Strelkovas-Girkinas dirbo Malofejevo investicinėje įmonėje „Marshall Capital“. Ukrainoje abu karjerą pradėjo nuo Krymo. I. Strelkovas-Girkinas neneigia, kad jis – Rusijos žvalgybos rezervo pulkininkas.

„Taip, aš dirbau FSB. Kovo 31 d. išėjau į atsargą, esu pulkininkas“, – pėdų nemėtė Ukrainos Rytų separatistų vadeiva.

Šelpia per menkai?

Anot Rusijos žiniasklaidos, per Krymo aneksiją valstybės įstaigų kontrolę perėmė Rusijos specialiųjų dalinių kariškiai, kitur veikė privačių bendrovių, manoma, K. Malofejevo, žmonės. Pastarasis vien tik į Sevastopolio „liaudies mero“ Aleksejaus Čalo sąskaitą pervedė milijoną dolerių.

Krymo propagandos ministru pramintas A. Borodajus viešai kalbėjo, kad veikia pagal „privačios ir valstybinės partnerystės“ modelį. Tačiau po sėkmingos Krymo paėmimo operacijos šis modelis ėmė strigti, apsišaukę kovotojai iš Naujosios Rusios susikivirčijo, tad Maskvoje suplanuotas „Rusijos pavasaris“ ėmė strigti. Ukrainos valstybinės pajėgos teroristus stūmė iš užimtų teritorijų. Išvyti iš Slovjansko teroristų vadai kaltino savo globėjus, kad šie per menkai šelpia.

„Labai trūksta ginklų, priešas mus naikins, o mes nepajėgsime atsakyti tuo pačiu“, – skundėsi I. Girkinas-Strelkovas.

Tokios jo kalbos įsiutino „Rusijos pavasario“ ideologus. Kovą Kryme organizavęs masines sukarintas eitynes Sergejus Kurginianas dabar negali valdytis.

„Jūs įžūliai meluojate! […] Rusijos karine technika jus aprūpina ne Rusijos valstybės institucijos, o pilietinė visuomenė. Pradžioje tiekime būta netvarkos. Jūs iš tiesų gaudavote nekokybiškus, IV kategorijos gaminius. Pastaruoju metu padėtis akivaizdžiai gerėja, ir jūs tai puikiai žinote“, – tvirtino Rusijo politologas S. Kurginianas.

S. Kurginianas: iki pasimatymo Sovietų Sąjungoje

Šis politologas dar nuo sovietmečio vertinamas kaip tautinių konfliktų ekspertas. Jį Kremlius siuntė į Kalnų Karabachą, Čečėniją, Padniestrę. 1991 sausį jis buvo Vilniuje. Tai S. Kurginiano autorinėje laidoje lietuvis Algirdas Paleckis plėtojo versiją, kad 1991-aisiais prie Vilniaus televizijos bokšto „savi šaudė į savus“.

Savo kalbas S. Kurginianas dažnai užbaigia palinkėjimu: „Iki pasimatymo Sovietų Sąjungoje“.

Desertui – legalūs „žalieji žmogeliukai“

Rudenį Dūma planuoja priimti įstatymą, kuris įteisins samdomų kariaunų kūrimą ir jų panaudojimą už Rusijos ribų. Taip bus įteisinti „žalieji žmogeliukai“. Kol kas įstatymai leidžia privačioms apsaugos tarnyboms užsienyje saugoti Rusijos strateginius objektus.