Pietinio Provanso Ekso miesto apeliacinis teismas pripažino 88 metų Nacionalinio fronto (FN) įkūrėją J.-M. Le Pen kaltu dėl neapykantos kurstymo ir rasistinių pareiškimų per spaudos konferenciją Nicoje 2013 metais.

Tada jis sakė: „Atrodo, turite problemų su keliais šimtais romų, kurių buvimas šiame mieste yra erzinantis ir, sakykime, dvokiantis.“

Tai buvo jau devintas kartas, kai jis buvo nuteistas už panašius nusižengimus. J.-M. Le Pen taip pat yra pagarsėjęs tuo, kad ne kartą pavadino Holokaustą „istorijos detale“.

„Taip kalbu, nes taip galvoju“, – sakė jis per ankstesnį posėdį.

„Jeano-Marie Le Pen žodžiai buvo itin rimti ir atvirai skatino neapykantą bei etninę diskriminaciją“, – sakė Sonny Phungas iš antirasistinės žmogaus teisių grupės „SOS Racisme“.

Pastarajau iš politiko sumokėtos baudos atiteks 2 tūkst. eurų.

Dažnai stigmatizuojama Prancūzijos romų bendruomenė, pasipildanti atvykėliais iš Bulgarijos ir Rumunijos, kaltinama dėl šalyje išaugusio smulkių nusikaltimų skaičiaus.

J.-M. Le Pen dalyvavo 2002-ųjų Prancūzijos prezidento rinkimuose, sukrėtusiuose šalies politinį isteblišmentą.

Pastaraisiais metais jis smarkiai pykstasi su savo dukra, šiai perėmus jo partijos valdymą ir bandant ją išvalyti nuo kraštutinių elementų.

M. Le Pen šiuo metu prognozuojama pergalė pirmame rinkimų ture balandžio 23-ąją, tačiau manoma, kad gegužės 7-ąją per antrą turą ji nusileis centristui Emmanueliui Macronui arba konservatoriui Francois Fillonui.

Vis dėlto apklausos rodo, kad per pastaruosius du mėnesius prognozuojamas ją sutriuškinsiantis balsų skirtumas sumažėjo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)