Jungtinės Valstijose „jau įtraukė mus į naują šaltąjį karą, mėgindamos realizuoti savo pagrindinę triumfalizmo idėją“, M.Gorbačiovas sakė interviu naujienų agentūrai „Interfax“.

„Kur visa tai mus nuves? Šaltasis karas jau atvirai vyksta. Kas toliau? Deja, jau negaliu tvirtai pasakyti, kad šaltasis karas nenuves į „karštąjį“. Bijau, kad jie gali surizikuoti“, – pridūrė 83 metų buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas, kuris, būdamas valstybės vadovu, siekė šiltesnių santykių su Vakarų šalimis, bet yra kritikuojamas Rusijoje, kad leido subyrėti supervalstybei.

M.Gorbačiovas pernai lapkritį perspėjo, kad pasaulis yra atsidūręs „ant naujo šaltojo karo slenksčio“.

Savo naujausiuose komentaruose jis kritikavo Vakarų šalis dėl paskelbtų sankcijų Rusijai.

„Dabar iš Amerikos, ir Europos Sąjungos tegirdime tik apie sankcijas Rusijos atžvilgiu. Negi jie visai pametė galvas?“ – klausė jis.

Pernai gruodį M.Gorbačiovas viename straipsnyje ragino JAV ir ES „atitirpinti santykius“ su Rusija.

Anksčiau jis griežtai kritikuodavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl „imituojamos demokratijos“, tačiau pastaruoju metu M.Gorbačiovas palaikė Kremliaus kursą, sakydamas, kad pasaulis turėtų sveikinti Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją kaip istorinės klaidos atitaisymą.

Daugiau nei 5, 1 tūkst. žmonių žuvo per kruviną konfliktą Rytų Ukrainoje tarp vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų. Kijevo kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka ketvirtadienį nurodė, kad per pastarąją parą žuvo penki kariai, dar 29 buvo sužeisti per besitęsiančias kovas tarp Kijevo kariškių ir Maskvos remiamų sukilėlių. Kariuomenės duomenimis, separatistai apšaudė Kijevo karių pozicijas per daugiau nei 100 atskirų atakų.

Ukraina kaltina Rusiją remiant separatistus. Savo ruožtu Kremlius tvirtina, kad už Ukrainos bandymų užimti separatistų kontroliuojamas teritorijas stovi Vakarų šalys.