Kadaise turtingiausiu Rusijos žmogumi buvęs verslininkas davė interviu britų transliuotojui BBC po to, kai Rusijos teismas už akių leido jį suimti dėl Neftejugansko miesto mero nužudymo 1988 metais.

"Žinoma, aš svarstau paprašyti politinio prieglobsčio Jungtinėje Karalystėje, - teigė buvęs naftos kompanijos "Jukos" vadovas. - V. Putinas mato mane kaip rimtą grėsmę - dabar tai akivaizdu".

M. Chodorkovskis buvo suimtas 2003 m. spalio 23 d. pagal kaltinimą lėšų grobstymu ir mokesčių vengimu. 2005 metais jis buvo pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir kitų nusikaltimų. Galiausiai Kremliaus kritikas buvo nuteistas kalėti 10 metų ir devynis mėnesius. Jis išėjo į laisvę 2013 metų gruodį po prezidento Vladimiro Putino suteiktos malonės. Šiuo metu M. Chodorkovskis gyvena užsienyje, daugiausia Šveicarijoje.

Verslininkas BBC sakė, kad prezidentas V. Putinas laiko jį grėsme. Ekonomine - dėl galimo Rusijos turto arešto užsienyje, ir politine, kadangi vertina kritiką kaip asmenį, kuris potencialiai padės demokratiškiems kandidatams 2016 metais įvyksiančiuose rinkimuose. Kitąmet vyks Valstybės Dūmos rinkimai. Šiuo metu joje dominuoja V. Putino šalininkai.

BBC korespondentas Ričardas Galpinas (Richard Galpin) paklausė M. Chodorkovskio, ar jis jautęs pavojų po pastaraisiais metais įvykdytų žinomų V. Putino oponentų nužudymų. Tarp jų buvo buvęs KGB agentas Aleksandras Litvinenka, kuris 2006 metais viename Londono viešbutyje buvo nunuodytas radioaktyviuoju poloniu.

"Šio režimo oponentų mirčių istorija yra įspūdinga (...), tačiau aš išbuvau kalėjime 10 metų, mane lengvai galėjo nužudyti bet kurią dieną. Londone aš jaučiuosi kur kas saugiau nei tais metais", - teigė M. Chodorkovskis.

Išvykęs iš Rusijos 2013 metais, buvęs naftos magnatas teigė neįsitrauksiąs į politiką. Šis pareiškimas buvo laikomas jo pirmalaikio paleidimo priežastimi.

Verslininkas trečiadienį sakė BBC padėsiąs "jauniems politiniams aktyvistams Rusijoje įgyti politinės patirties ir pateikti alternatyvą dabartiniam režimui".

Pasak pašnekovo, "kol kas pernelyg optimistiška" kalbėti apie politinės santvarkos pokyčius Rusijoje.

"Tačiau aš esu gana užtikrintas, kad po 10 metų režimas pasikeis, ir viliuosi, kad tame aš atliksiu svarbų vaidmenį", - pridūrė M. Chodorkovskis.

Anksčiau, turėdamas omenyje Rusijos išduotą tarptautinį jo arešto orderį, Kremliaus kritikas nurodė, kad Maskvos valdžia "išprotėjo".

Verslininkas kaltinamas nurodęs savo pavaldiniams nužudyti merą ir verslininką. Tyrėjai įtaria, kad Neftejugansko meras Vladimiras Petuchovas buvo nužudytas 1998 metų birželio 26 dieną, kadangi pareikalavo M. Chodorkovskio naftos įmonės sumokėti mokesčius, kurių kompanija tariamai nemokėjo.

Įtakingas Rusijos tiriamasis komitetas pareiškime taip pat nurodė, kad į vietos verslininką Jevgenijų Rybiną, kaip įtariama, buvo nusitaikyta, kadangi jo veikla "susikirto su "Jukos" interesais". J. Rybinas išgyveno per dvi prieš jį surengtas atakas. Pirmoji įvyko 1998 metais, o antroji - 1999-aisiais, kai buvo apšaudytas jo automobilis.

Ginkluoti pareigūnai antradienį surengė reidus M. Chodorkovskio finansuojamo prodemokratiško judėjimo "Open Russia" biuruose. Jie taip pat apieškojo mažiausiai septynių M. Chodorkovskiui dirbančių aktyvistų namus. Pasak Rusijos teisėsaugos, reidai buvo susiję su įtarimais dėl mokesčių vengimo.

Po to, kai M. Chodorkovskis buvo suimtas 2003 metais, jo kompanija "Jukos" buvo išardyta ir perimta valstybinės naftos įmonės. Pernai tarptautinis Arbitražo teismas Hagoje nurodė, kad Rusijos pareigūnai manipuliavo teisine sistema, kad paskelbtų "Jukos" bankrotą ir įkalintų M. Chodorkovskį. Teismas įsakė Rusijai buvusiems šios naftos įmonėms akcininkams sumokėti 50 mlrd. JAV dolerių kompensaciją.