Neseniai internete paviešinta vaizdo medžiaga, kaip vienoje šalies bendrovėje baudžiami prastus rezultatus demonstruojantys darbuotojai. Vaizdo įraše, nufilmuotame rytinės Kinijos Šandango provincijos Zaožuango mieste, matoma, kaip solidžiais kostiumėliais vilkinčios moterys keturiomis ropoja judria gatve, o priekyje eina ir vėliava mojuoja jų kolega.

Kaip rašo „Associated Press“, tokia nežmoniška bausmė skirta vienos grožio produktais prekiaujančios bendrovės vadybininkėms, nesugebėjusios įvykdyti metinių pardavimų planų.

Nufilmuota, kaip merginos keturiomis ropoja judria gatve, trikdydamos eismą. Darbuotojoms sumanytą egzekuciją nutraukė tik įsikišę policijos pareigūnai.

Filmuotą medžiagą, išplitusią socialiniuose tinkluose, netrukus pasmerkė visuomenė. Tokią bausmę darbuotojoms sumanęs viršininkas apklaustas, o bendrovės veikla laikinai įšaldyta.

„Labai tikiuosi, kad liūdnos pabaigos sulauks visi verslai, drįstantys taip paniekinti savo darbuotojų orumą“, – teigiama viename komentare socialiniame tinkle.

„Kodėl jos už pinigus pardavė savo orumą?“ – klausiama kitame.

Nors toks elgesys Kinijoje ir neįvardijamas kaip norma, pastaruoju metu pasirodė informacijos apie ne vieną tokį atvejį. Praeitais metais internete išplito vaizdo įrašas, kaip už prastai atliktą darbą darbuotojai sulaukia antausių.

Ir tai dar ne viskas. 2018 metais Kinijos Nančnago mieste vienas grožio salonas savo darbuotojus bandė motyvuoti skatindamas per darbovietės gimtadieniui skirtą šventę vienas kitam skelti antausius. Vienas iš darbuotojų vėliau žurnalistams pasakojo, kad toks keistas pratimas buvo skirtas „komandos dvasiai stiprinti“.

2017 metais Kinijos socialinės žiniasklaidos bendruomenė buvo palikta be žado paviešinus filmuotą medžiagą, kaip vienos bendrovės darbuotojai buvo priversti gerti tualeto vandenį, nes nepasiekė jiems iškeltų mokymosi tikslų.

Kaip rašo „Shanghaiist“, vienos Sičuano fotografijos studijos darbuotojai, papiktinę vadovybę prastu darbu, buvo verčiami gerti purviną vandenį. Viena iš darbuotojų prasitarė po šios bausmės susirgusi – ji savaitę viduriavo ir vėmė. Vaizdo įrašas buvo nutekintas iš darbuotojų pokalbių grupės „WeChat“ ir netrukus pasklido internete. Jo autorius buvo keturioms dienoms sulaikytas.

2016 metais vienos Kinijos pardavimo kompanijos personalas už neįvykdytus metinius planus buvo priversti valgyti kirmėles. Kaip skelbė „Huashang Daily“, buvo paskelbta nuotraukų, kuriose matoma, kaip žmonės geria kinišką ryžių vyną, o jame plaukioja kirmėlės. Vienas bendrovės darbuotojas vėliau paaiškino, kad tai jau ne pirmas toks šlykštus išbandymas: esą, anksčiau teko valgyti gyvą kalmarą ir skruzdėles.