Straipsnio autorius tvirtina, kad premjero pareigas ėjęs politikas įgijo veikiau prorusiškai mąstančio pragmatiko nei separatistams ištikimo ideologo reputaciją.

Kaip teigia savo tapatybės saugumo sumetimais nepanoręs atskleisti buvęs G. Cypkalovo kolega, ministras pirmininkas nebuvo „nei iš kaimo, nei iš inteligentų luomo“.

„Tiesa, jam [G. Cypkalovui] nebuvo svetima tam tikra romantiška Raudonosios armijos ir sovietų imperijos vizija. Visgi visų prima jis buvo verslininkas“, – sakė buvusį ministrą pirmininką pažinojęs kolega.

Prieš metus G. Cypkalovas patyrė nušalinimą nuo pareigų: rugsėjo viduryje jis buvo suimtas ir apkaltintas perversmo rengimu, o dabar jo nėra tarp gyvųjų, rašoma publikacijoje.

Pastarosiomis savaitėmis Luhansko Liaudies Respublikoje buvo sulaikytos dešimtys aukštas pareigas einančių valstybės tarnautojų, karinių pajėgų vadų ir visas būrys kariškių. Taip Rusijos remiami separatistai vykdo plataus masto valymą, stengdamiesi pašalinti iš savo gretų tuos, kurie prijaučia opozicijai.

Masinių suėmimų buvo imtasi po bandymo įvykdyti perversmą, kurio tikslas – pašalinti Luhansko Liaudies Respublikos lyderį Igorį Plotnickį.

„Ši vidinė kova dėl valdžios, būtent – dėl teritorijų kontrolės, iš juodosios rinkos gaunamų pajamų ir ryšių su Rusijos kariais, gali sukelti aršesnes kovas paribio linijoje“, – sako Alexanderis Clarksonas iš Londono Karališkojo koledžo.

„Jei šis Luhanske vykdomas persekiojimas siejasi su Kremliuje vykstančiais procesais, kitaip sakant, jei tai netiesiogiai atspindi Rusijos valdžios elito kovą ir vienas su kitu besigrumiantys Maskvos atstovai palaiko tarpusavyje konkuruojančias frakcijas Luhanske, tada šie veiksmai įgyja šiek tiek kitokią strateginę reikšmę“, – svarsto A. Clarksonas.

Luhansko Liaudies Respublikos generalinis prokuroras tvirtina, kad G. Cypkalovas pasikorė savo kameroje.

„G. Cypkalovas nebijojo nei Dievo, nei velnio. Nepanašu, kad jis galėtų ryžtis savižudybei“, – sakė savo tapatybės neatskleidęs buvęs G. Cypkalovo kolega. Anot jo, šis perversmas buvo tik akstinas pradėti „raganų medžioklę“.

Buvo gauta pranešimų, kad Luhansko Liaudies Respublikos gynybos ministro pavaduotojas Vitalijus Kiseliovas, taip pat apkaltintas dėl pučo organizavimo ir įkalintas, mirė per apklausą. Tačiau Luhansko valdžios pareigūnai internete paskelbė kadrų, kuriuose V. Kiseliovas gyvas ir nenukentėjęs.

Jei šis Luhanske vykdomas persekiojimas siejasi su Kremliuje vykstančiais procesais, kitaip sakant, jei tai netiesiogiai atspindi Rusijos valdžios elito kovą ir vienas su kitu besigrumiantys Maskvos atstovai palaiko tarpusavyje konkuruojančias frakcijas Luhanske, tada šie veiksmai įgyja šiek tiek kitokią strateginę reikšmę

Sklido kalbos, kad G. Cypkalovas ir V. Kiseliovas buvo aktyviai įsitraukę į juodąją rinką. Vienas neva užsiiminėjo anglies ir dujų kontrabanda, o kitas – cigarečių kontrabanda. Manoma, kad juos pašalinus daugiau erdvės atsirado I. Plotnickio bendražygiams, rašoma laikraščio publikacijoje.

Kaip tvirtina savo tapatybės neatskleidęs separastistams vadovaujantis pareigūnas, daugelis sulaikytųjų buvo įsivėlę į kokius nors neteisėtus verslo sandorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (347)