Susitaikymas truko 30 minučių, kurio buvo pasiekta su visuomeninių aktyvistų, Ukrainos opozicijos liaudies deputatų ir neabejingų piliečių palaikymu. Per tą laiką iš pasienio dalinio teritorijos buvo išgabenti sužeistieji, praneša UNIAN.

Taip pat iš ginkluoto susirėmimo vietos buvo išgabenti sužeisti ir žuvę teroristai.

Anksčiau buvo pranešta, kad oro pajėgos sunaikino du minosvaidžių divizionus.

Luhanske pradedama teroristų neutralizavimo operacija

Ukrainos jėgos struktūros Luhanske pradeda mieste esančių teroristinių grupuočių neutralizavimo operaciją.

Apie tai savo socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje pranešė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas, „Informacinio pasipriešinimo“ grupės koordinatorius Dmitrijus Tymčukas.

Kaip praneša UNIAN, remiantis operatyviniais „Informacinio pasipriešinimo“ grupės pateikiamais duomenimis, ketinama neutralizuoti, o esant pasipriešinimui – sunaikinti teroristų grupuotes, veikiančias Luhansko srities administracijos, Ukrainos saugumo tarnybos, Luhansko pasienio punkto bei kituose miesto rajonuose. 

Ši Ukrainos jėgos struktūrų operacija, kurioje dalyvaus aviacijos pajėgos ir šarvuota technika, - tai atsakas į Luhanske veikiančių teroristinių grupuočių veiksmus.

Luhansko centre nugriaudėjo sprogimas

Luhansko centre prie srities administracijos pastato, kurį laiko užėmę teroristai, pirmadienio popietę nugriaudėjo galingas sprogimas, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Kaip skelbia žurnalistai, anot liudininkų, nuo sprogimo bangos išdužo administracijos ir aplinkinių pastatų langai.

Į įvykio vietą skuba greitosios pagalbos medikai ir ugniagesiai.

Liudininkai pasakoja, jog sprogimas vyko ore – tiesiai virš srities administracijos pastato.

„Rankine priešlėktuvinės gynybos sistema buvo šaudoma į lėktuvą, tačiau papuolė į šiluminę gaudyklę, - socialiniame tinkle teigia vienas liudininkas.

Žiniasklaida: į pagalbą stoja specialiosios pajėgos

Separatistų puolami Luhansko pasieniečiai sulaukė pastiprinimo, per spaudos konferenciją pareiškė generolas, 2005-2010 metais ėjęs Ukrainos išorės žvalgybos vadovo pareigas Nikolajus Malomužas, skelbia 0642.com.ua.

Anot generolo, išpuolio prie sienos su Rusija Luhansko srityje metu ten nebuvo nei vieno specialiosios paskirties greitojo reagavimo būrio.

„Kalbėjausi su Valstybinės sienos apsaugos tarnybos vadovais, jie dar naktį sureagavo į informaciją apie ataką. Ant kojų sukeltos pajėgos ore, tačiau specialiosios paskirties pajėgos pasitelktos nebuvo“, - teigia N. Malomužas.

„Šiuo metu, remiantis mano turima informacija, specialiosios pajėgos ten vyksta, tačiau toks sprendimas priimtas labai pavėluotai“, - apgailestauja generolas.

Ruošiasi puolimui

Luhansko pasieniečiai jau daugiau kaip šešias valandas vieni bando atremti teroristų puolimą.

Pirminiais duomenimis, pasienio būrį prie Luhansko puola iki pusės tūkstančio diversantų. Dabar teroristai ruošia minosvaidžius, stambaus kalibro kulkosvaidžius ir ruošiasi masiniam puolimui, praneša liga.net.

Valstybinės sienos tarnybos Ryšių su žiniasklaida skyriaus vadovas Olegas Slobodianas papasakojo, kad šaudymas nesiliauna nei minutei.

„Teroristai tempia minosvaidžius, stambaus kalibro kulkosvaidžius ir ruošiasi masiškesniam puolimui. Diversantų veiksmai rodo, kad jie ruošiasi užimti būrį ir kariaus iki pabaigos“, - sakė O. Slobodianas.

„Kalbant apie teroristų nuostolius, remiantis tuo, ką vizualiai galėjome stebėti, tai penki nužudyti ir aštuoni sužeisti diversantai. Iš mūsų pusės – apie dešimt sužeistų pasieniečių“, - pridūrė O. Slobodianas.

Jis taip pat papasakojo, kad teroristai ėmė artėti link pasienio būrio mažomis grupėmis apie dvyliktą nakties, o tiesioginis puolimas prasidėjo apie ketvirtą ryto.

Kalbėdamas apie pagalbą iš Gynybos ministerijos ar antiteroristinės operacijos pajėgų, O. Slobodianas sakė: „Šią akimirką jokios paramos nėra“. Vienintelė antiteroristinės operacijos pajėgų reakcija – ryte į kovinių veiksmų rajoną buvo išsiųstas naikintuvas, kuris apsukęs du ratus išskrido.

„Nepaisant visko, pasieniečiai ginklų nesudės ir ginsis iki galo. Prieš keturias valandas per garsiakalbius įjungė Ukrainos himną ir ginasi skambant himnui“, - pabrėžė O. Slobodianas.

Gyventojus naudoja kaip gyvą skydą

Luhansko pasieniečiai jau aštuonias valandas ginasi skambant Ukrainos himnui. Tai pranešė Ukrainos Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ryšių su žiniasklaida skyrius, skelbia unian.net.

Kaip teigiama pranešime, „Vienuoliktą valandą apie 500 teroristų jau septynias valandas tęsia Luhansko pasienio būrio valdybą. Šturmo metu diversantai naudoja ne tik minosvaidžius, granatsvaidžius, kulkosvaidžius ir automatus, bet ir pamėgtą „rusišką“ taktiką – pasieniečius apšaudo iš gyvenamųjų butų, nuo namų stogų, tuo metu kaip gyvą skydą naudoja gyventojus“.

Pasienio tarnyba taip pat pabrėžė, kad „savo ruožtu rusų žurnalistai, konkuruodami cinizmu ir atviru melu, skleidžia informaciją, kad būryje yra „Dešiniojo sektoriaus“ kovotojai, nacionalistai, kurie į pasiūlymą pereiti į „Luhansko liaudies respublikos“ gretas atsakė šūviais į „taikius gyventojus“ bei nepaleido privalomos karinės tarnybos karių (buvo pamiršta, kad Valstybės sienos apsaugos tarnyboje privalomos karinės tarnybos nėra nuo 2008 metų)“.

Pasieniečiai didvyriškai ginasi skambant Ukrainos himnui, kuris jau keturias valandas skamba iš garsiakalbių. Valstybinė sienos tarnyba pranešė, jog patikslintais duomenimis, sužeisti septyni pasieniečiai. Pirminiais duomenimis, teroristų pusėje aštuoni žmonės žuvo, penki sužeisti.

Ukrainos rytuose per įnirtingą susirėmimą žuvo penki sukilėliai

Ukrainos pajėgos pirmadienį nukovė bent penkis sukilėlius, atremdamos apie 500 prorusiškų ginkluotų separatistų ataką, kurios taikiniu tapo valstybės sienos apsaugos tarnybos stovykla neramiame rytiniame regione, pranešė Kijevo pareigūnai.

Pasienio apsaugos tarnyba nurodė, kad septyni jos pasieniečiai buvo sužeisti, kai „apie 500 teroristų“ atakavo vieną iš jos dalinių prie pramonės miesto Luhansko.

Sukilėliai „naudoja ne vien minosvaidžius, granatsvaidžius ir kulkosvaidžius, bet ir šaudo iš gyvenamųjų namų ir nuo pastatų stogų, naudodami civilius kaip gyvuosius taikinius“, – sakoma tarnybos pranešime.

Ukrainos vyriausybinių pajėgų vykdomos „antiteroristinės operacijos“ atstovas sakė, kad pasieniečiams į pagalbą galiausiai buvo pasiųsta aviacija – naikintuvai sunaikino „dvi kovotojų minosvaidžių grupes“.

„Kai lėktuvai grįžo į bazę, gavome informacijos, kad kautynės aplink pasieniečių dalinį Luhanske atsinaujino“, – Vladyslavas Selezniovas sakė Kijevo televizijai ICTV.