Jis buvo įrengtas Vestminsterio rūmų, kur posėdžiauja abeji Britanijos parlamento rūmai, Šv.Stepono bokšte ir paleistas 1956 metų gegužės 31-ąją. Tų pačių metų liepos 11 dieną nuskambėjo pirmasis laikrodžio varpų dūžis.

Laikrodis yra kvadrato formos su keturiais ciferblatais visose pasaulio pusėse. Kiekvienas jų - septynių metrų skersmens. Suskaičiuota, kad laikrodžio minučių rodyklės nueina per metus iš viso 190 kilometrų atstumą. Pats laikrodžio mechanizmas sveria 5 tonas.

Laikrodžio didžiojo varpo skersmuo -2,7 ir aukštis 2,2 metro, jį daužo 200 kilogramų kūjis, o varpo svoris - 13,5 tonos.

Per savo ilgą istoriją laikrodis kelis kartus buvo sustojęs, bet Londono specialistams visada pavykdavo jį sutaisyti.

Iš kur atsirado Big Beno ("Didžiojo Beno") pavadinimas, kuriuo vadinamas Didysis varpas, laikrodis ir bokštas, istorikų nuomonės nesutampa.

Pagal vieną versijų, varpas pavadinimas kilo nuo architekto sero Benjamino Hallo, kuris vadovavo jo įrengimui, vardo.

Pagal kitą, varpas buvo pavadintas garsaus XIX amžiaus viduryje Anglijos sunkiasvorio boksininko Benjamino Caunto, pravarde "Didysis Benas", garbei. Sportininkas buvo labai aukšto ūgio, tvirto kūno sudėjimo ir svėrė 106 kilogramus.

Pasak Didžiojo laikrodžio prižiūrėtojo Mikeo McCanno, "Big Benas" užima itin svarbią vietą londoniečių, britų, daugelio šalių gyventojų širdyse, simbolizuodamas saugumą, stabilumą, jis yra puikus genialios inžinerijos ir statybos pavyzdys.